fredag, mars 28, 2008

Helt apropå - men sen då?

Det är dags att väcka liv i min gamla "Vad hände sen"-serie:

1984 sändes ett satiriskt inslag i Malmö TV:s kvällsunderhållning Två timmar som hette Nya arvingarna. Inslaget blev totalsågat, och författarna bestämde sig för att bli lite snällare. Den nya versionen blev Helt Apropå som sen kom att sändas i SVT mellan 1985 och 1992. Politisk satir med värme, har programmet beskrivits som. Avsnitten spelades in samma vecka som de sändes, och den snabbheten och aktualiteten var ovanlig för tiden och gjorde att sketcherna kändes extra vassa.
Gängets Nobelprisprogram The Prize belönades med Guldrosen i Montreaux.

Helt apropå-intro från 1987:Stellan Sundahl var kanske den mest kände medlemmen i Helt Apropå-gänget. Det eftersom han gick vidare till att bli programledare för ett av Sveriges populäraste program vid den tiden, Snacka om nyheter. Hans sista program spelades in den 19 februari 1999, sändes den 21 februari och sågs av två miljoner tittare. Dagen efter avled Stellan i en hjärnblödning, 52 år gammal.

Elizabeth Banke började jobba med Nils Poppe som 13-åring i baletten på Fredriksdalsteatern. Efter Helt apropå har hon jobbat en del som dansare och koreograf (koreograferade bland annat Min syster och jag 1990). Hon bor numera utomlands.

Kryddan Peterson, Lotta Thorell och Fritte Friberg har fortsatt samarbeta även efter Helt Apropå. Du kan boka dem för ett gig här.
Fritte Friberg med även i TV-serien Rosenholm 1991 och i karnevalsfilmen Blinka lilla stjärna 1998, en science fiction-parodi. Vad gäller Kryddan Peterson spelade han under 2005 i en farsartad teaterversion av Jorden runt på 80 dagar i Lund, där han också bor. Han beskriver sig själv på sin hemsida som "diversearbetare inom motivation och underhållning" och tar jobb som till exempel moderator och seminarieledare.
Stellan, Lotta, Kryddan och Fritte gjorde också tillsammans med bland andra Michael Nyqvist humorserien Döda danskar räknas inte, 1994.

Ur den prisbelönta Nobelsatiren The Prize:

Hela programmet hittar du här: del 1, del 2 och del 3.

Tidigare i serien har jag skrivit om Dr Quinn, Ensamma hemma, MacGyver, The Wonder Years och Alf.
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Dennis Alexis Hellström sa...

Ja, Troll är grymma! :D Välkommen åter.

Krister "Holman" Holmér sa...

Oj detta var ett gediget inlääg. Mycket roliga klipp.

Jag skriver om samma saker som du men på ett annat sätt.