tisdag, maj 06, 2008

Journalism for dummies

Vill du bli journalist? Varsågod, några gratislektioner från sydsvenskan.se.

Lektion 1: Vill du jävlas med dina konkurrenter och vara ensam om en nyhet, vänta med att publicera den till exakt det ögonblick då personen som du fått informationen från går hem. Då blir det svårare för konkurrenterna att få uppgifterna bekräftade.

Lektion 2: Om du vill hålla på en grej tills den som kan bekräfta den gått hem, se till att tala om det för den som ska publicera texten på webben.

Lektion 3: Om du skriver anvisningar till den som ska publicera texten på webben i anslutning till nyheten, se till att den som tar hand om texten SER att det står skrivet anvisningar i anslutning till nyheten.

Lektion 4: Gör absolut INTE så här:
Klicka för större bild.
Via Buzz.
Andra bloggar om: , , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Med tanke på hur snabbt all publicering sker och hur små resurser många redaktioner har så undrar jag varför inte såna här grejer händer oftare. Jag vet både en och två gånger som jag fått hejda mig i steget när jag precis varit ifärd med att klicka på publicera-knappen eller liknande. Men din journalistskola är självklart briljant.

Anonym sa...

Underbart! :)

Per sa...

Haha, tack för den - den hamnar i arkivet

Sara Ödmark sa...

Jag håller med, och det händer nog sjukt ofta också. Men de flesta gångerna hinner väl nån ändra det innan en flink nätläsare sparat ner det.
Jag har sett massor av roligheter som jag ångrat att jag inte förevigat. Det går ju så fort nu för tiden...
Men den här var riktigt kul, särskilt om man är journalist. Internt skojigt.

Anonym sa...

Jag kan verkligen känna paniken personen i fråga måste ha fått när han/hon insåg sitt misstag. Huvva!