söndag, juni 15, 2008

En nattmara som slutar i Breaking News

För förströelse brukar jag ibland hänge mig åt något som man skulle kunna kalla ett slumpmaraton på Youtube. En fascinerande sysselsättning som jag kan rekommendera för den som vill kasta sig ut på en vindlande videofärd. Jag börjar på ett slumpmässigt valt klipp, oftast från "Videos being watched right now"-raden, och sen klickar jag mig vidare via "Related Videos"-kolumnen. Regeln är att jag för varje klipp jag ser måste välja minst ett nytt att lägga i spellistan, annars är det rätt fritt spelrum. Vissa gånger blir det en väldigt spretig upplevelse, andra gånger riktar jag in mig på det som verkar mest intressant, och då kan jag hitta ett område där jag blir kvar en stund.

Idag startade jag med en gammal snutt från American Idol där Clay Aiken sjunger "Build me up buttercup". Några kedjelänkar senare har jag hittat ett klipp med den något morbida rubriken "Princess Diana Funeral Highlights". Nöjer man sig inte med höjdpunkterna finns även begravningen att se i sin helhet. Ett fan har lagt ut 39 (!) delar à 10 minuter för den som vill återuppleva ceremonin från 1997. Jag väljer att gå vidare.

Så från att tidigare ikväll ha klickat igång lite glad smörpop från en talangtävling sitter jag nu här, halv fyra på morgonen, och studerar brittiska och amerikanska journalisters nyhetsarbete vid Dianas död. Jag är väl något arbetsskadad, men jag tycker det är otroligt intressant att se hur de hanterar det direktsända nyhetsflödet, fullt av osäker information som det alltid är vid en händelse av den magnituden. Vissa ankare börjar gråta, andra upprepar uppgifter som ett mantra, andra intervjuar varandra i väntan på något bättre. Fascinerande.

Det påminner mig en aning om dagen då Anna Lindh dog. Då satt jag där själv, i direktsändning, och intervjuade människa efter människa som nyss hade fått beskedet. Jag minns dagen som om det vore igår, men kommer inte ihåg ett ord av vad jag sa.


Andra bloggar om: , , , , .

5 kommentarer:

Miss Marie sa...

youtube kan man verkligen fastna på! jag brukar inte vilja ha ett youtube-maraton, men det brukar bli så ändå! =)

Anonym sa...

tack! fan va nice blogg! är du bra på design?;P

Sara Ödmark sa...

marie: Eller hur... Känner igen det där också. :)

josefin: Eh, nä, det kan jag väl inte säga. Särskilt när det gäller bloggdesign är jag nog rätt mycket nybörjare. Skulle gärna vilja kunna mer.

Anonym sa...

så brukar jag också göra. det är helt otroligt. man kan börja på ett klipp på en söt ekorre och fem minuter senare lyssna har man råkat rick rolla sig själv.

men det finns en mer givande sak att göra. och det är att göra det på vimeo. det är så otroligt inspirerande hemgjorda filmer där. man skäms jus nästan för att man inte skapar något särskilt ofta.

Sara Ödmark sa...

sedir: Ah, rickrolling! Det händer lite då och då för mig med.

Ska kolla in vimeo lite extra, fast jag håller med om det där med prestationsångesten...