torsdag, januari 15, 2009

Jag och musiken

Berätta vem du är i musik. Visa oss tolv låtar som säger något om dig. Det var Mymlan som kom med den uppmaningen för en tid sedan och jag har tvekat inför att hoppa på tåget. Pretentionerna blir så höga, beslutsångesten så svår. Men jag struntar i det nu och väljer att inte tänka för mycket. Det här är alltså INTE mina tolv favoritlåtar, eller de som beskriver mig bäst i hela världen. Det är däremot några bitar musik som jag tycker om, och som berättar något om mig:

The Four Seasons - Big girls don't cry
Om jag hade en theme song som Ally McBeal skulle det här vara den. Den ger mig styrka. Visserligen genom att lura i mig att jag är stark för att jag inte gråter trots att jag vet att det är sånt de starka gör, men ändå.Bob Marley - Redemption song
Emancipate yourselves from mental slavery
None but ourselves can free our minds

The Cranberries - No need to argue
Den doftar lägereld och gemenskap, långa bussresor med O som enträget ber mig och A att sjunga den igen. Bara en gång till, att somna till.

Cornelis Vreeswijk - Märk hur vår skugga
Fredmans epistel nr 81. Cornelis och Bellman i skälvande samklang och den svenska historien har aldrig känts mer levande.

Alpha Blondy - Journalistes en danger
Journalisten Norbert Zongo från Burkina Faso dödades när han och hans tidning började gräva i ett mord med kopplingar till president Blaise Compaoré. Den här låten skrevs till Zongo och alla hans kollegor som mött samma öde. Det är en kampsång om tryckfrihet, korruption och demokrati.Hellsongs - Run to the hills
Bra låt, briljant tolkning.

Aretha Franklin - I say a little prayer
Har gjort mig glad många gånger. Lite Aretha, lite Jackson 5 och även jag går upp på dansgolvet.

Tage Danielsson - Depressiva tankar kan ibland kompenseras med kaffe och bullar
Kära Tage. Du fattas mig. Du behövs här, om du bara visste hur mycket du behövs här. Nu blir jag sentimental igen, du förstår väl att jag känner mig fånig som saknar en människa jag aldrig fick träffa, men du fattas mig. Så är det bara.

Charlie Chaplin - Smile
Nu tänker jag ju inte på såna corny saker men om jag skulle tänka på vilken musik som skulle spelas på min begravning så är den här melodin ett alternativ. Med text sjungs den även föredömligt av Nat King Cole, lyssna här.Antony & the Johnsons - For today I am a boy
Ah, Antony. Så fin.

Ebba Grön - Die Mauer
Nittiotal, en skolbuss full med tolvåringar. Plötsligt sa någon halt. Här får ingen passera. Trettio sekunder senare var sången i full gång. Alla kunde texten. Alla kunde melodin. Få bussresor med klassen under mellan- och högstadiet saknade ett framförande av den här låten.

K D Lang - Hallelujah
Det här är en av de mest uttjatade låtarna just nu, och det är lätt att glömma att det också är en av de bästa. Men jag blir trött på hyllningskörerna över Jeff Buckley - jag vet att han är död och det är tragiskt men den bästa versionen av den här låten sjunger K D Lang. Därmed basta.Där har ni de tolv. Mycket vemod, mycket nostalgi.
Som jag, antar jag.

Här hittar du listan i Spotify (dock utan Alpha Blondy).
Bubblare: Lars Winnerbäck - Alla vägar har sitt pris (fanns inte heller i Spotify), Eva Cassidy - Over the rainbow och Lasse Tennander - Nu blåser vi ut ljusen, stolta stad (som egentligen ska sjungas av Helen Sjöholm, men jag hittar inte den versionen).

5 kommentarer:

Henke sa...

Aah, Cranberries! kan inte fatta att jag glömde ta med "Dreams" på min egen tolv-lista.

Sara Ödmark sa...

Jag kommer att ha såna där "Aha!" och "Hur kunde jag glömma den"-upplevelser i flera veckor framöver tror jag.

Hanna sa...

Svår, men rolig utmaning. Jag tar den på fullaste allvar och kommer att fundera på den länge innan den dyker upp i bloggen!

Anna sa...

Bra lista! Hellsongs är sköna, jag har deras "Orgasmatron" på hjärnan.

Anonym sa...

Ja! Att det är gott med Sushi. Jag är glad att jag blev introducerad i den världen =)

Jag är också glad att det fanns riktigt god Sushi här uppe (vi käkade i Luleå).