onsdag, januari 28, 2009

Operation allmänbildning 2009 - del 2

Jag smygstartade mitt nyårslöfte förra veckan med en önskan om lite hjärnstormning kring "allmänbildning" tillsammans med er kära läsare. Vad är allmänbildning? Hur viktigt är det? Vad eller vilka tillhör allmänbildningen inom kulturområdet? Det blev en skön diskussion som med fördel läses här.

Era ord är min lag och därför tänker jag ta alla tips på allvar. Dessa punkter utkristalliserade jag från kommentarerna:

Läs Tage Danielsson.
Tage är en husgud, så där har jag redan på fötterna. Men jag läser gärna lite till.

Lyssna på P1.
Mycket bra förslag. Min åtgärd kommer att bli att göra en översyn av kanalens totala utbud, bena ut de program jag bör höra och sedan lyssna så mycket som möjligt på dessa. (Tips?)

Surfa planlöst på Wikipedia.
Jag kallar det slumpkunskap, likt mina Youtubemaraton. Ska boka in några sessioner.

Se Kulturnyheterna i SVT och anteckna allt du vill veta mer om.
Will do.

Lär dig svaren till de rosa frågorna i TP.
Någon som har ett TP som kan ställa lite rosa frågor till mig?

Lär dig fysik och läs på om något gammalt krig.
Fysikdelen känns lite svepande, men jag ska absolut grotta ner mig i ett krig. Men nu var det väl ändå mest kulturbildning det skulle handla om här i bloggen.

Bemästra Plancks konstant.
Tack för den, eff. Som sagt, kulturbildning. Ehum.

Läs boken "Vad varje svensk bör veta".
Ska se till att göra det.

Läs Bibeln.
Kan många historier ur Bibeln rätt bra, (läste "Barnens bibel" säkert trettio gånger som liten), då är det värre med alla andra religiösa skrifter. Nån som vet om det finns smidiga sammanfattningar nånstans?

Lista från Anna: "Film: Casablanca, Breakfast at Tiffany's, Star Wars, Titanic, Pulp Fiction, Borta med vinden, Psycho, Gudfadern, Gökboet, Sagan om ringen, Sunset Boulevard.
Litteratur: On the road, Brott och straff, Glaskupan, något av Hemingway, Stolthet och fördom, något av Shakespeare, Illiaden, Odysseen (nu blev det nog felstavat), Odysseus av James Joyce, Röda rummet, Harry Potter, något av Selma Lagerlöf, något av John Steinbeck, Karin Boye."

Jag kan bocka av det mesta på den där listan faktiskt, men inte allt. Ska se till att åtgärda det.

Vi snuddade också vid diskussionsämnena tvång kontra lust, allmänbildning kontra nischbildning och lite annat, men det får bli grunder för andra blogginlägg en annan gång.

En läsare tycker för övrigt att jag för att bli mer allmänbildad ska komma underfund med "vem jag är". Det känns lite för stort för nu.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Angående P1: Sedan strax före jul har jag köpt en klockradio där man kan docka sin I-pod. Tanken var att jag skulle väckas av skön musik varje morgon. Men så har jag i stället börjat vakna till P1-morgon. Och där lär man sig saker! Lite nyheter och sedan vetenskap och kultur i korthet. Helt perfekt!

Anonym sa...

Angående P1 så finns ju faktiskt den fantastiska programhittaren på sr.se där man just kan vaska fram vilka program man gillar. Men bra generella tips är väl P1 Morgon (vardagar 5.45-9-20) och Studio 1 (vardagar 16-18), Godmorgon, Världen! (söndagar 9-11) och Konflikt (lördagar 9-10). Dessa och de flesta andra P1-program finns ju som pod också, väldigt smidigt.

Sara Ödmark sa...

Jag har faktiskt använt programhittaren flera gånger, det är roligt och den hittar ofta nåt nytt program varje gång. Väldigt smart liten funktion.
Och ja, pod is the way to go!

Ola Claesson sa...

Grotta ner sig i krig? Jag rekommenderar Peter Englunds Poltava som förvisso är mer enskilt slag än krig. En närmast absurt detaljerad genomgång av slaget som blivit det symboliska slutet för Sveriges stormaktstid.

Sara Ödmark sa...

Tack för tipset! Låter nedgrottningsvärt.

Anonym sa...

Angående P1 får du inte missa det ypperliga Ring P1, framförallt när Täppas är programledare. Brukar ringa in riktiga galningar till det programmet ibland, och ofta blir det underhållande och skrämmande på samma gång. Typ som det här: http://hem.spray.se/johan.walfridson/p1tant.mp3

Sen håller jag med Ola - läs Poltava. Bra grejer.

Anonym sa...

I Woody Allens filmer blir man serverad mycket; många kulturella baskunskaper som ligger och skvalpar bortom handlingen. Handlingen i korthet: neurotisk och sexmissbrukande hypokondriker blir förälskad och vänsterprasslar, tittar lite på baseball, pratar om Ingmar Bergman samt upplever både kärlek och svek. Sen är filmen slut.

Sara Ödmark sa...

Se Woody Allen alltså. Got it. Lägger det till listan.

Anonym sa...

” något av John Steinbeck”. Allt som Steinbeck skrev är värt att läsa men jag skulle rekommendera några av hans mer ”livsbejakande” böcker (som det står på mina omslag). Typ Cannery Road, The Pastures of Heaven eller Sweet Thursday.