onsdag, mars 06, 2013

TV4 slarvade bort finalen av House

En av tidernas bästa sjukhusserier har gått i graven, och i går skulle den svenska tv-publiken ta farväl av "House". Trodde de.
Så såg det ut enligt tablån: tisdag kl 21 i TV4, den vanliga House-tiden, sändes avsnitt 23 av 23 i säsong 8. Veckan innan såg vi den näst sista delen, ett intensivt drama som slutade med (SPOILERVARNING) (Seriöst, läs inte resten av detta inlägg om du inte sett slutet) House och Wilson på rymmen från allt, den ena död på papperet och den andra med fem månader kvar att leva.

Hur skulle de knyta ihop det här? House var bortkopplad från världen, kunde aldrig arbeta som läkare igen. Wilson var döende och alla andras berättelser nogsamt avslutade. En strimma av hopp fanns hos mig att slutet skulle ägnas åt ett finalmirakel  House skulle lösa sin sista gåta, lägga sin sista pusselbit, ett omöjligt fall skulle vändas till ett möjligt som så många gånger förr: Wilson skulle räddas. Vad annars fanns kvar att berätta?

Det var bara det att det som annonserades i TV4 som det näst sista avsnittet i själva verket var det allra sista.

I USA avslutades serien i maj i fjol med en tvåtimmarsspecial. Först "Swan Song"; ett hyllningsprogram med Hugh Laurie som berättare där man ser tillbaka på seriens åtta säsonger och presenterar folket bakom kulisserna. Ett specialprogram som bäddade för "Everybody dies"; seriefinalen, som följde direkt efter.

I svenska TV4 sändes programmen istället med en veckas mellanrum och i omkastad ordning. Hyllningsprogrammet lades sist, på seriens ordinarie tid. Många (som jag) såg alltså seriefinalen  märkt som del 22 av 23  i tron att det skulle komma ett avsnitt till. 

Som min tv-bloggarkollega Magnus Häglund uttryckte det: "Det är som när man går uppför en trappa i mörkret och det översta trappsteget inte finns där".

Ja, snubblande snopet.
Så här i efterhand är det ju tydligt att historien slutade där.
Det blir till att se om finalen, med nya ögon. Acceptera att Wilson ska dö. Att House inte är läkare längre. Att jag aldrig får träffa dem mer. Så kanske jag kan skriva vad jag faktiskt tycker om serien, och om slutet, en annan gång.

#blogg100
43.

1 kommentar:

Anonym sa...

Säsongens anti-klimax! Amatörmässigt av TV4...