torsdag, september 06, 2007

Antikrundan - från pensionärsnöje till folksuccé

Antikrundan är ett intressant fenomen. Programmet som i dagens ungdomshysteri förmodligen aldrig skulle tagit sig från idé till verklighet, men som idag är en av SVT:s största publiksuccéer. Två miljoner tittare, och många av dem - ungdomar.

Jag fick mig en rundtur på en Antikrundan-inspelning nyligen. En redigt brutal apparat är det, med 25-30 tekniker, lika många experter, tre kamerateam som rullar nonstop i 6-7 timmar, runt 1200 besökare och numera också ett "bakom-kulisserna"-team som ska göra ett program som sänds till jul.

En av anledningarna till succén sken dock igenom kaoset. Trots att flera av experterna varit med sen starten i slutet av 80-talet, och trots att människa efter människa med giriga ögon hivar upp värdelösa loppisfynd på borden framför dem, så verkar de flesta fortfarande genuint intresserade. Det är syning med förstoringsglas, vilda diskussioner med kollegor och glada tillrop - även off-camera. En timme innan folket släpps in och kamerorna slås på står några experter och granskar ett skåp och hämtar en till expert och visar och pekar och smeker ömt gamla gångjärn. Ett genuint intresse för föremålen, för människorna och berättelserna. Det kommer man långt med.

Jag var på en public service-debatt nyligen där en representant för kommersiell TV uttryckligen sa att de aldrig skulle göra ett program som Antikrundan. Finns inga pengar i det. Och det är klart, det finns få möjligheter till produktplacering, om experterna plötsligt skulle börja använda en viss typ av lupp så kanske det inte blir rusning till affärerna för det. Och det är ju inte direkt så att möbeljättar som Kamprad gnuggar händerna i förtjusning över att folk börjar värdera upp sina gamla släktskåp från vinden. Och tittarna - två miljoner tittare - men fel tittare. För många av dem är under 18 eller över 59 år. Och är du inte mellan 18-59 år så är du ingenting värd i den kommersiella TV-världen. Oftast räknas du inte ens in i statistiken. Det är nämligen i åldersgruppen 18-59 år som köpkraften finns.

SVT:s vd Eva Hamilton om Antikrundan: "Antikrundan är verkligen ett program som representerar public service. Det levererar kunskap, folkbildning och känslor. Dessutom får alla som kommer till inspelningen sina saker värderade oberoende om de hamnar i programmet eller inte. Det är public service."

Programmet kommer av BBC:s Antiques Roadshow och den svenska varianten har snart sänts i 20 år. (DN har besökt inspelningen i Avesta. Läs artikel här.)

1 kommentar:

snake sa...

HEJ!
Jag har en tavla som föreställer en normalbyggd kvinna naken, sittandes på en stol, märkt:LS, oljemålning eller likn.
Har försökt kolla upp den på internet , och efter vad jag kan se är det möjligt att det är en av L.S.:lowrys målningar.
Skulle vara mycket tacksam om detta kunde redas ut av er:
Mvh: Mattias Thurfjell
Stengatan 57
972 52 Luleå