torsdag, september 06, 2007

Har någon sett min sportmössa?

På begäran tänker jag tipsa om en möjligen något bortglömd skatt i den svenska TV- humor- och kuplettvärlden all in one.
Fredrik Lindström gjorde 2001 en dokumentär om en svensk revylegend, och programmet sändes i SVT under namnet En stor svensk: Harry Viktor.
Det var en så kallad "mokumentär", alltså en fejkad dokumentär, och den kan ses som en satir av, alternativt kärleksförklaring till, revykungarna på 30- och 40-talet och historierna om dem. Hassan-mannen Pontus Djanaieff och Fredrik Lindström har verkligen slagit huvet på spiken här, och det blir inte sämre av att nästan-helgon som Sickan Carlsson dyker upp i underbara små biroller.- Många tyckte det var roligt för att han var påhittad. Andra tyckte det var ett trevligt program för att de hade missat den där Harry Viktor, har Fredrik Lindström sagt i en intervju.
För mig är den största behållningen de hysteriskt roliga, nyskrivna kupletterna med titlar som "Som smör i varmt potatismos" och "Kors vilket nappatag!" Och förstås inramningen av en Fredrik Lindström som säger absurda saker med hyperseriös röst: Dom skakande upplevelserna från självmordsförsöken kom senare att ligga till grund för kupletten: "Får det lov att vara en cigarr, sa indianen."På ytan verkade Harry Viktor alltid glad och lättsam, men i sitt inre bar han på en djup smärta. En smärta som bara kunde ta sig ett enda uttryck - nämligen i poesin. Många bittra erfarenheter fanns bakom melodier som "Hej! sa snickarn" och "Har någon sett min sportmössa?"

Fler godbitar ur det halvtimmeslånga programmet: Del 3, 4 och 5.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Äntligen någon som uppmnärksammar den lysnade komedi! Ett dvd-släpp med tillhörande extramterial hade sannerligen inte suttit fel!

Sara Ödmark sa...

Absolut! Och en reprisering i SVT skulle inte vara så dum. Den har nog gått många helt förbi.