fredag, september 14, 2007

Auditionfrossa i idoltider

Idolspektaklet snurrar på, och så här i uppstarten påminns jag om några tidigare favoritauditions. Så om du tröttnar på den svenska, något bleka (med vissa, lysande undantag) auditionturnén så kan du kika in de här:

Pop Idol 2001 - det var här det började. I England för sex år sen startade Idolhysterin och en minnesvärd deltagare var den svårt stammande Gareth Gates, som slutade tvåa efter Will Young. Hittar tyvärr inte hela hans audition, men väl ett smakprov.


Australian Idol 2006 - Bobby Flynn. Slutade sjua.En annan skön typ av ett lite mer oväntat slag, Briana Davis från American Idol 2005. Hon kom till slutaudition men inte längre.Bedårande Raymond Quinn från X Factor säsong 3. Kanske inte den bästa sångaren, men en charmör av rang. Slutade tvåa.En annan X Factor-audition, gruppen Eton Road. Blev femma.Från Got Talent-serierna har vi förstås också storstjärnor som Bianca Ryan (den amerikanska) och Paul Potts, (den brittiska) men de båda har ni säkert inte kunnat missa.

Åh, det finns så många! Jag gillar det oväntade, som American Idol 2 när Ruben Studdard, en överviktig football-spelare släntrar in genom dörren, öppnar munnen och sjunger spröd och själslig soul. (Och sedan ställs i finalen mot meganörden Clay Aiken, som senare har kommit att bli en av de mest framgångsrika Idolerna.)
Självklart finns det många många fler, får möjligen bjuda på några till i ett senare inlägg. Inte alla finns tyvärr kvar på Youtube, saknar exempelvis Lisa Mitchell från Australian Idol.
De svenska auditionvinnarna hittar du på Stockholm 1, Stockholm 2, Göteborg, Skellefteå, Malmö och Borlänge.
Tidigare om talang.
Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: