onsdag, oktober 15, 2008

Vad är Jeopardy?

Jeopardy! är ett amerikanskt tävlingsprogram som började sändas redan 1964. Den till synes enkla idén - Tre deltagare, "jag ger svaren, ni ställer frågorna" - visade sig bli en riktig lyckträff. Störst framgångar (bland annat 28 Emmys) har programmet vunnit under ledning av Alex Trebek, som tog över programledarrollen 1984.

Hans insats uppmärksammades även i ett avsnitt av Family Guy, där Adam West (Batman) lurar honom att säga sitt namn baklänges, vilket skickar honom till en annan dimension. I ett senare avsnitt av Jeopardy imiterade verkligheten konsten, till den del av publiken och TV-tittarna som var Family Guy-fans stora förtjusning:Jeopardy har sänts i många länder runt om i världen, som Kroatien (Izazov!), Ryssland (Svoya Igra) och Israel (Melech Ha'Trivia!) och i USA har över 8000 avsnitt spelats in.

Den amerikanska rekorddeltagaren Ken Jennings vann drygt två och en halv miljon dollar efter en svårslagen stormästartitelserie - inte förrän i sitt 75:e program blev han besegrad. Här slår han rekord i mest vunna pengar i ett avsnitt.

Jag skrev om frågesport i TV här, och ni röstade fram Jeopardy som det bästa frågesportprogrammet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Haha, nej bebisen fick ju inte glasögon =)

Du skriver bra förresten!

Sara Ödmark sa...

Tack så mycket!

Anonym sa...

(svar) Jag kommer inte på vilken kanal det (Faking it) går på nu, men det repriseras igen tror jag.
--------------------------
Kul med frågesportsprogram, men inte lika kul som att spela själv!

Anonym sa...

Det visste jag inte. Lärorikt!

Ett av de mer informativa blogginläggen jag läst på länge.
Tjusigt!