onsdag, februari 25, 2009

Här ska det stå en rubrik

Mymlan vill se mina bästa bloggrubriker. Jag blir smickrad över epitetet "Word jiggler" även om det inte känns helt välförtjänt. Jag är visserligen journalist, men ingen rubriksättare. Dessutom tycker jag inte att bloggrubriker har riktigt samma förutsättningar som löp eller tidningsrubriker. En rubrik i en tidning har en enda uppgift: Att dra uppmärksamhet till sig när man ögnar ett uppslag. Namn på blogginlägg fungerar däremot också som länkar och bör oftare representera innehållet lite bättre.

Apropå det skrev jag en gång ett inlägg om ett närbesläktat ämne, nämligen namn på TV-serier. Inlägget hette It's all in the name och i kommentarerna berättade bland annat Henrik Schyffert om tankarna kring "I manegen..."

Ett bra namn är baserat på vad man fyller det med. DN är det bästa namnet i Sverige tycker jag. Det säger vad det är. Dagens Nyheter. Nöjesguiden är också genialt. En guide till nöjen. Vi höll på med "knasiga" namn till vår första serie som "Hattifnatt poliserna" och ""Och stack sakta ut sin stjärt" tills vi kom på att dom bästa namnen beskriver vad det är. "I manegen med Glenn Killing". Sen fick skämten/manuset fylla namnet med en mening.
- Schyffert

Bra sagt. Anyhow, tillbaka till rubrikerna. Jag använder mig ofta av citat, och där är det förstås svårt att själv ta credit. Ett sånt exempel som blev omtyckt är Älgarna tog honom med sig.

För att få uppmärksamhet kan man ju alltid stoppa in kända namn i en oväntad kontext. Gamla men fortfarande vällästa inlägg är till exempel Per Morberg är som en trafikolycka, Amina och jag i oljecisternen, Robyns hemliga förflutna och Jag kommer aldrig att bli en Blondinbella. Jag misstänker att det har en aning med rubrikerna att göra.

Sen funkar väl alltid våld, sex och vissa "chockord" också, som: Låt oss dansa negerjazz, Kolla in könet, Hasch och knulla i SVT och Huliganmeteorologen anfaller.

Ibland försöker jag vara lite fyndig, med varierat resultat. Birro ny stjärna i Karlavagnen eller Allsången och svansen var väl inga höjdare egentligen, men Mannen som talade med damcyklar fick jag faktiskt beundrande kommentarer på.

Det var några exempel. Haka på den som känner för att förkovra sig i sitt eget arkiv.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag skrev också om cykelpervot. Jag är väldigt nöjd med min rubrik:
http://snaskefar.blogg.se/2008/february/bicy-kleta.html

Sara Ödmark sa...

Hahaha! Fantastiskt! Den var mycket bättre än min.

Anonym sa...

Förvisso (skojar naturligtvis bara, det är en hangup jag har att svara så när jag får beröm eller negativ kritik).