måndag, april 20, 2009

Biskop med mordisk humor

En vän till mig intervjuade nyligen Tuulikki Koivunen Bylund, domprost i Uppsala, i samband med att hon valdes till biskop. Här snackar vi en dam med pondus. Tuulikki Koivunen Bylund är känd för att gå sin egen väg och hon skapade sig många bittra fiender 1998 när hon öppnade portarna till domkyrkan för Ecce Homo-utställningen. Något som nämnts i samband med hennes namn väldigt ofta de senaste elva åren och ett ämne som även min vän kommer in på när de småpratar innan intervjun.

Tuulikki Koivunen Bylund fnyser och viftar avvärjande med handen. "Att det är så mycket snack om Ecce Homo fortfarande. Det är väl inget att prata om. Tänk på Fadime, varför är det ingen som pratar om Fadime längre?"
Min vän blir generad. "Fadime... Vad hade du med det att göra då?"
Den blivande biskopen ger min vän en stinn blick och säger med eftertryck: "DET VAR JAG SOM MÖRDADE HENNE."

Min vän och hennes kollega stirrar på domprosten under en evighetslång sekund, sedan brister Tuulikki Koivunen Bylund ut i ett rungande gapskratt och blinkar åt dem. "Finsk humor", säger hon urskuldande.
Finsk humor. Jag känner att jag har fått en ny idol.

(Tuulikki Koivunen Bylund var den som ledde minneshögtiden för Fadime i Uppsala domkyrka.)

8 kommentarer:

Elin sa...

Underbara underbara Tuulikki!

Snaskefar sa...

Katastrofalt kul, hoppas hon kan fortsätta med det utan att stöta på sura människor som slipar bort den sköna kanten på henne.

Sara Ödmark sa...

Elin: Ja, jag är lite betuttad faktiskt.

Snaskefar: Har hon inte blivit nerslipad än tror jag inte nåt kan rå på henne.

kanin sa...

Lysande. Idol var ordet.

Kajen sa...

Briljant.

Sara Ödmark sa...

Jag önskar jag kunde återge i skrift min väns imitation när hon återberättade historien. Med sjungande finsk brytning härmade hon den fantastiska repliken och jag bara asgarvade.

Julia sa...

Jag blev också lite kär i henne - gjorde en intervju innan valet, fick omkring inne i domkyrkan.

Anonym sa...

Stilfullt.