tisdag, april 28, 2009

Så här dum är jag

Jag försökte förra veckan skaka liv i mitt nyårslöfte, Operation allmänbildning 2009. För att peppa mig ytterligare ska jag nu offentligt erkänna något ytterst genant. En historia som illustrerar vad bristande allmänbildning kan leda till.

Det var många, många år sen, jag skyller på det. Jag jobbade på Sveriges Radio och hörde min (inte heller så allmänbildade) kollega läsa en nyhetssändning där hon bland annat nämnde den nordkoreanska diktatorn.

Kollega: "...bla bla bla Kim Jong två..."
Jag (när kollegan kommit ut ur båset): Sa du Kim Jong två? Hahaha!
Kollegan: Ja, det låter ju konstigt förstås... Men det står ju här att han heter så.
Jag (överlägset): Det heter väl ändå Kim Jong den andre.

Herregud.

17 kommentarer:

Henrik Bennetter sa...

:D

Tja, vilka har inte gjort bort sig nån gång? Som min kollega som en gång i tiden pratade om bandet INXS. Eller, som han sa, "Inks".

Sara Ödmark sa...

Haha, underbart!

Det pinsammaste är ju när man (som jag) är ganska dryg och nedlåtande mitt i all sin okunskap...
Finns det nåt fånigare än nån som rättar andra och har fel själv?

Tvivlet sa...

Nä, det är fånigt det. Tiga är guld i sådana lägen. Bra länge trodde jag också att han Kim Jong var den andre. Detta var under mina tidningsläsande år. Min historielärare på gymnasiet sa en gång att hennes lärare hade sagt att som allmänbildning räcker det nog att läsa en hel dagstidning om dagen. Det får härmed anses bevisat att en dagstidning inte räcker för allmänbildningen. Lycka till med löftet! Jag kan göra ett prov till dig på nyårsafton!

Nemo sa...

När Clapton sjöng I shot the Sheriff skulle jag lära mig den och ta ut text och ackord. 13-14 år var jag.

Så här;

I shot the sheriff, but I did not shot him dead. Pity.Eller sommaren -78 då jag envetet nynnade på Stay in the light... vilket givetvis skulle vara Stayin' alive.

Kanske inte så pinigt... men Isch vad jag skämdes

Naseer sa...

Man har ju själv gått och sjungit på Vengaboys-hiten: We're going to eat pizza.

Förresten vet jag inte vad som är mest pinsamt, att jag sjöng fel eller att jag fortfarande minns Vengaboys.

Sara Ödmark sa...

Tvivlet: Tack tack!

Nemo och Naseer: Haha! Åh, känns som att jag måste nostalgisurfa lite på kissthisguy.com. Älskar felsjungna texter.

Frau Anna sa...

Mmm. Jag valde mellan två stories men eftersom din historia var av journalistisk art kör jag den här:
För många år sen jobbade jag som redigerare för en stor, moderatblå landsortstidning.

Jag var inte jätteförtjust i jobbet, jag ville syssla med nöje och glamour, så jag var inte helt noggrann.

En kväll slängde jag ihop en sida om en lokalpolitiker, letade upp en bild, smackade in den och skickade iväg sidan.

En timme senare kommer en hysterisk tidningstryckare springande och håller upp en rykande färsk tidning och hojtar: Va fan, det här är ju inte [lokalpolitikern], det här är ju en utvecklingsstörd person!

Jag hade lyckats med konststycket att hitta TVÅ personer med samma namn och givetvis valde jag muppen. Så mycket för politik var jag...

20 000 ex hann komma ut innan rätt sida blev insatt. Dagen därpå fick jag ringa politikern och be om ursäkt. Sjukt jobbigt.

Sara Ödmark sa...

Frau Anna: Gaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhaha! Jag dör av skratt. Hur stor är sannolikheten för det?
Han/hon trodde säkert att det var med vilje, en sorts politisk protest. Guuud. Jag hade dött om jag varit tvungen att ringa det samtalet.

Donny H sa...

Frau Anna: ahahaha!

eff sa...

http://en.wikipedia.org/wiki/Planck%27s_constant

Martin Janzon sa...

Makalöst roligt! Eller priceless, som vi säger på internet.

Martin Janzon sa...

Vår blogg är ju jättebra för allmänbildning förresten. Hittade du dit i allmänbildningsgooglande eller hur gick det till?

Sara Ödmark sa...

eff: Jag har redan läst om Plancks konstant, det gjorde jag efter förra gången du tipsade om den! Tro inte att jag inte följer era råd. (Jag vet inte om jag blev så mycket klokare dock.)

Martin Janzon: Ja, toppen! Jag ska banne mig läsa igenom hela den. Ja hur hittade jag dit? Jag minns inte. Jag googlade nog nåt allmänbildande.

Gregor Samsa sa...

Dagens citat:

”ordning o reda, lådvin på fredag
kunskap från wikipedia”


Och för att göra det lättare för alla kvantfysikintresserade därute med pinsamma mingelminnen räcker det med att lära sig följande:

Plancks konstant (efter Max Planck), vanligen betecknad med h, en av naturens fundamentalkonstanter, vilken styr energins kvantisering (jfr kvantfysik). Det bästa värdet f.n. är 6,626 075 5(40)·10-34 kg m2/s. I många fall förekommer uttrycket h/2π, vilket för enkelhetens skull brukar betecknas med ℏ, Plancks "strukna" konstant.

Ett kluster av k-ljud.

eff sa...

Åh, nu kan vi gå vidare till andra konstanter. Boltzmanns.

Eller kanske något matematiskt. Naturliga logaritmen är en fin en.

Anonym sa...

Ärligt talat så tycker jag att det är din kollega som gör bort sig mest.

Anonym sa...

Du är INTE ensam om att ha begått det misstaget (fast jag sa det tack och lov aldrig högt. Det gick så långt att när jag såg Team America trodde jag att (den helt korrekta men i mina öron helt felaktiga) användningen av hans namn gjordes med flit. Alltså att de läste ut "Il" när det skulle vara "the second"...