tisdag, juni 12, 2007

Ensamma hemma - men sen då?

Party of five är orginalnamnet till serien som i Sverige gick under benämningen Ensamma hemma. Serien sändes i USA mellan 1994 och 2000 och handlade om de fem syskonen Salinger som förlorar sina föräldrar i en bilolycka och sedan försöker klara sig själva.

Storebror Charlie spelades av Matthew Fox, och om honom behöver jag väl knappast skriva så mycket. Den som missat att han numera kallas Jack och springer runt på en mystisk ö är nog inte så TV-intresserad.

Egentligen skulle Jerry O'Connell spelat Bailey Salinger, men han tog huvudrollen i Sliders och rollen som Bailey gick istället till Scott Wolf. (Scott, som på den här tiden blev ivrigt jämförd med Tom Cruise.) Efter Party of five har vi bland annat sett honom i Spin City, Everwood och nu senast The Nine. Han har varit förlovad med Charmed-Alyssa Milano, och efter att de gjort slut var han tillsammans med Paula Devicq - som ju spelade brorsan Charlies stora kärlek Kirsten i serien.

Som mellansyster Julia såg vi Neve Campbell, länge det mest framgångsrika syskonet med sina filmroller i bland annat Scream-serien och Wild Things. Numera är hennes karriär inte lika intensiv, med en del teaterroller de senaste åren. Hennes yngre halvbror Damian har Tourettes syndrom, och Neve har därför länge jobbat aktivt för olika stödföreningar för Tourettes. Hon är nu nygift (sen en månad) med den engelske skådisen John Light. Det är hennes andra äktenskap.

Den andra systern i familjen, Claudia, spelades av Lacey Chabert, numera 24 år gammal. Henne kunde vi sen se i Lost in Space tillsammans med en annan TV-stjärna, Matt LeBlanc. Hon har också gjort en del röster till tecknade karaktärer, bland annat var det hon som var Meg Griffin i den första säsongen av Family Guy. Hon spelade också mot bland andra Lindsey Lohan i Mean Girls.

Yngste familjemedlemmen Owen spelades av flera olika skådespelare, senast Jacob Smith.

Övriga biroller värda att nämnas är förstås Sarah, spelad av Jennifer Love Hewitt, en roll som gav upphov till en spin-off: Time of your life. Vi såg också Jeremy London som Griffin och den redan nämnda Paula Devicq som Kirsten.

Läs också om: MacGyver, The Wonder Years och Alf.
Andra bloggar om: , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

I senaste Ghost whisperer gästspelade "Claudia" mot Jennifer Love Hewitt. Hon spelade Jens döda ex-pojkväns första fru. Sånt.

Anonym sa...

Party of Five och Family Guy har ytterligare en gemensam nämnare, det är de enda två serierna som har kommit tillbaka på Fox "by popular demand". Båda skulle alltså läggas ner efter första säsongen men det orsakade vad vi gärna kallar "en tittarstorm" som "rasade" mot beslutet. Fox ändrade sig och tog tillbaka dem. Party of Five får väl anses mer fantastiskt eftersom det var före internets breda genomslag, man fick över 100 000 handskrivna brev som krävde att man lät serien fortsätta.

Unknown sa...

Mycket bra serie det här, går den att få tag i på typ DVD?

Sara Ödmark sa...

Jodå, den finns att få tag på, fanns för ett tag sen lite överallt i alla fall. Om inte annat får du söka på ursprungstiteln, "Party of five".