onsdag, juni 13, 2007

Underskatta aldrig en polack

Det är lätt att förfasas över tillståndet i Polen efter den senaste tidens homofobirapporter, som jag skrivit om i Sagan om de rädda trollen i Polen och Scenen Polen inte får se.
Men - var inte för snabb till slutsatser och fördömanden. Folket i Polen är nämligen långt vettigare än vissa av företrädarna.

Bakgrund: I parlamentsvalet 2005 tog högerpartiet Lag- och rättvisa makten i en koalitionsregering med bland annat det extremkonservativa katolska Polska familjeförbundet, LPR. Sen dess har vi bland annat sett ett lagförslag om att lärare som ägnar sig åt ”homosexuell propaganda” ska kunna sägas upp, plus förstås Tinky Winky-historien.

Men: Enligt en aktuell väljarundersökning har LPR i dag bara stöd hos tre procent av väljarkåren. Och enligt en polsk undersökning tyckte 82 procent att barnombudsmannens homofobi drog ”ett löjets skimmer” över landet.

Allt berättas i SvD.
Andra bloggar om: , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Och med tanke på att valdeltagande i Polen brukar cirkulera kring 50-60%, så är det snarare så att 1,5-2% av den potentiella VÄLJARKÅREN är aktiva förespråkare av LPRs politik. I sin tur den totala väljarkåren utesluter ju också hela den unga generationen som växt upp efter kommunismen. Mao LPR representerar lika mkt polska samhället som galningen som attackerade en RFSL-anställd häromveckan representerar svenska samhället... (http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=655082)

Märk dock hur snabb man är att dra svepande generaliseringar i det polska fallet, till skillnad från det svenska...