torsdag, februari 21, 2008

Elizabeth Stamatina Fey

Jag fick för en tid sen ett önskemål från bisonfredrik att skriva något om snygga och begåvade Tina Fey. Er önskan är min lag.

Komikern och skådespelaren Tina Fey heter egentligen Elizabeth Stamatina Fey, har en pappa med tysk-irländska rötter och en grekisk mamma men är född och uppvuxen i USA. För många är hon mest känd från klassiska Saturday Night Live, där hon fick in foten 1995 och skrev historia när hon några år senare blev showens första kvinnliga huvudförfattare någonsin. Efter många år har hon nu lämnat SNL för sin prisbelönta serie 30 Rock - som handlar om just skapandet av en SNL-liknande komediserie.

Hon har även till exempel skrivit manus och medverkat i Mean Girls (2004). När det gäller den egna skoltiden har hon sagt att hon var en supernörd i skolan. "Growing up, I was a very good kid. I went to college. I didn't drink, didn't smoke, didn't do drugs. Comedy was the one place I was able to misbehave."

Och stuckit fram hakan har hon gjort. När hon intervjuades av Howard Stern en gång kallade hon till exempel Paris Hilton för "a piece of shit" med "hair like a fraggle". Delar av den intervjun kan du se här. Vill du se henne sjunga och göra ett - något oväntat - cabaretnummer kan du titta i mitten av det här klippet från 2003.

Hon fyller 38 år i maj och har en dotter tillsammans med Jeff Richmond. Dottern heter Alice Zenobia, föddes 2005 och har redan poserat i en reklam med sin kända mamma.
Det här klippet kommer från The Ellen DeGeneres Show och visar hur Ellen tränar upp Tina så att hon kan hoppa in och ersätta Ellen om det skulle behövas:

Andra bloggar om: , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

TACK! :)

Vadå? sa...

Hej! Det är ju bara börja ;) plocka sönder ett gammalt pärlhalsband du inte gillar, eller köp lite random-pärlor och bara... Börja :)

Mattias S sa...

Underbara Tina!
Har sån crush på henne... :)
Längtar verkligen till 30 Rock börjar igen...