tisdag, februari 26, 2008

Slem från 80-talet

Mymlan vill kora den slemmigaste 80-talslåten. Jag har inte blivit utmanad ännu, men eftersom jag har lite av specialkompetens på området hoppar jag på ändå. Slemmiga 80-talslåtar var nämligen min favoritgenre i tidiga tonåren. Här är min topp-8:

1. When the children cry - White Lion (1987)
När jag var fjorton tyckte jag att det här var den bästa låt som någonsin skrivits. Med ett budskap som "No more presidents, and all the wars will end, one united world, under God - When the children cry, let them know we try, when the children sing, then the new world begins" så kan den inte komma annat än etta på den här listan. Lyssna här och lägg särskilt märke till det smäktande gitarrsolot.

2. Glory of love - Peter Cetera (1986)
Också en av mina absoluta favoritlåtar som tonåring. Nu är jag lite för feministisk för att gå igång på textrader som "Just like a knight in shining armor, from a long time ago, just in time I will save the day - take you to my castle far away. I am a man who will fight for your honor, I'll be the hero you're dreaming of", men jag blir ändå kollrig av nostalgi när jag hör den.
Videon - med bilder från Karate Kid - kan du se här.

3. Nothing's gonna change my love for you - Glenn Medeiros (1988)
Oh my God så smörigt. Med en tonartshöjning som skulle göra vilken schlagerfantast som helst upphetsad. Lyssna själv här.

4. Give a helpin' hand - Swedish Metal Aid (1985)
Den här pudelfrillachocken har jag redan bloggat om i We are the hair, men den bara måste komma med på en sån här lista. Slem personifierat. (Detta är för övrigt den enda låt på listan som inte varit en personlig favoritlåt. Jag upptäckte inte denna förrän min slemmusikperiod någorlunda gått över.)

5. Up where we belong - Joe Cocker och Jennifer Warnes (1982)
Fullkomligt underbar låt som jag redan förklarat min kärlek till i Schyfferthyllningen Grattis Henrik - en minnesvandring. Se videon här.

6. Hand in hand - Den officiella låten till OS i Söul (1988)
Varför måste alla OS-låtar vara stöpta i samma smörform? Vänskap och gemenskap och yada yada. Slemmigt så det förslår. Lyssna här.

7. Right here waiting for you - Richard Marx (1989)
Richard Marx. Han skulle nog kunna fylla den här listan helt själv. Fick en skiva av pappa i mellanstadiet och lyssnade sönder den. Just den här låten hittar du här.

8. Can't fight this feeling - REO Speedwagon (1984)
Vilka minnen.


Bubblare: Foreigner - I wanna know what love is, Lionel Richie - Hello, Chris de Burgh - Lady in red, Mr. Mister - Broken Wings och Scorpions - Wind of change.
Jag har förmodligen glömt de allra viktigaste tryckarlåtarna, men låt gå. Jag skickar slemfacklan vidare till den som känner sig manad.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Du fick med många av de jag också skulle valt. Vill dock lägga till denna pärla av smör, daterad 1985:
Elton John med Nikita.

Anonym sa...

When the children cry - White Lion
..så nedrans bra...

På bloggkartan.se är det du som är 5:a.. och jag som är 6:a...

Vem bestämmer över den listan? vad gör man för att påverka den?

Sara Ödmark sa...

nonsensakuten: Jag valde också bland några Elton John-låtar, han har gjort ett par som skulle passa på den här listan.

frida: Jag tror bloggkartan räknar "knuffpoäng" som väl handlar om länkningar hit och dit och lite så. Jag är osäker, bryr mig inte så mycket om de där listorna.

Anonym sa...

Haha! Nr 4 hade jag valt i utmaningen.
http://www.kristina.knusselbo.com/blog/?p=364

batti sa...

Många klassiker där, den enda jag inte tycker passar är Mr Mister - Broken Wings... Den är väl inte så smörig??

Den kanske inte blev så känd, men Sing me a song med norska Return bör ju kunna kvala in här! Dessa då?

Chicago - You're the inspiration
Heaven - Bryan Adams
Drive - Cars
Every rose has its thorns - Pioson

Jaja, kul med nostalgi... :-)

Sara Ödmark sa...

Nä, okej, Broken wings kanske är minst smörig i den här samlingen. Sing me a song har jag inte hört, måste genast kolla upp!