tisdag, februari 12, 2008

Klass 9A är skol-TV när den är som bäst

Ikväll börjar SVT:s nya dokumentärserie Klass 9A. När eleverna på en av Sveriges sämst presterande skolor ska börja nian efter sommarlovet har alla deras lärare bytts ut. De möts av några av Sveriges mest hyllade och prisbelönta pedagoger. Skolexperimentet följs av SVT:s kameror och målet är satt extremt högt: i slutet av terminen ska klass 9A vara en av landets tre bästa klasser.

Jag har sett de första två avsnitten och det är definitivt en serie värd att följa. Bland karaktärerna finns riktiga pärlor, charmiga Ala kommer nog att bli mångas favorit. Rent allmänt är serien snygg. Snyggt foto, snyggt klippt, snygg grafik. Det känns också som en hyggligt ärlig inblick i en niondeklassares liv.

Själva experimentet - och målet med experimentet - tillåts inte överskugga skildringen av eleverna och deras skolmiljö, och det är bra. Experimentet känns sekundärt. Förmodligen kommer de att höja sig, studier visar att ny pedagogik ofta ger bra resultat i början. Det kommer av nyhetens behag och entusiasm hos elever och lärare. Följs allt av ett TV-team så att eleverna vet att allt det gör kablas ut över Sverige, ja då kan man anta att ansträngningsnivån höjs ännu ett litet snäpp. (Det diskuteras också en del om hur dåliga eleverna egentligen var från början - det beror förstås på vad och hur man mäter.)
Autenticiteten i experimentet är hur som helst inte det viktigaste. Att undra över om de lyckas bli en av Sveriges bästa klasser är spännande men inte mer. Det viktigaste är vägen dit, och att få följa ungdomarna under tiden.

Berättarrösten pratar lite för länge på vissa ställen och är lite för corny på andra. Upplägget blir aningens högtravande i sitt försök att utmåla den svenska skolan idag som helt havererad. Lärarna blir ibland lite för mycket tjenis och klapp och kram och pinsamma försök att använda "rätt" ungdomliga uttryck och gilla rätt musik. Men som helhet är det en av de mest genomarbetade dokumentärserierna på länge, och Ala, Tova, Nadja, Johan och deras kompisar är jag glad över att få lära känna.

Serien sänds i 13 delar och inleds ikväll med ett extralångt premiäravsnitt.
Klass 9A SVT1 tisdag 21.30.

Sydsvenskan har skrivit om serien, DN likaså.
Andra bloggar om: , , ,

4 kommentarer:

Anders Wallner sa...

Skriver under. Extra plus för alla fina Malmövyer också.

Anonym sa...

Vill du vinna SF biobiljett?
Delta då tävlingen på http://ferhat.blogg.se/ där du kan vinna SF biobiljett. Det är en lätt tävling och inte heller så komplicerad så delta och be era vänner också.
Hittar du inte tävlingen skriv en kommentar någonstans så kommer Ferhat hjälpa dig.

Lycka till.

Anonym sa...

Håller helt med om berättarrösten.. Det blev liiiite för mycket. Älskade när matteläraren ställde på "de gamla lärarna" om klassens resultat..

Anonym sa...

En av de sämsta dokumentärer som gjorts för det är väl en sådan. Kraven skall ställas på eleven
inte på läraren