tisdag, juni 16, 2009

Hur tänkte ni nu, SVT

Alltså, det här med att SVT visar nittiotalsserien "Sjukan" i repris. På ett sätt tycker jag det är helt rätt tänkt. SVT har en fantastisk skatt att förvalta i och med sitt arkiv. Mången krona har plöjts ner i serier som i bistra tider borde plockas fram och utnyttjas igen. Man ska heller inte underskatta nostalgins kraft, även om tv-program (i synnerhet humorserier) oftast inte åldras särskilt väl. Men "Sjukan"? På bästa sändningstid? Fredagar 20.30 förväntas vi bänka oss framför en fjorton år gammal serie som inte var särskilt lysande ens när den kom.

Visst är det lite nittiotalsnostalgi att få se Lasse Lindroth igen, men jag vet inte om det räcker för tolv fredagar. Vad tycker du?

Foto: Pressbild SVT

12 kommentarer:

Johan S sa...

Det känns väldigt dammigt. Särskilt med sändningstiden OCH med tanke på att Pistvakt går just innan.

Nostalgi ska mer vara på Matador-nivå (danska serien). 90-talet är alldeles för nära. Om inte Schyffert är vår ciceron då förstås.

Sara Ödmark sa...

Håller helt med. Serier typ Varuhuset kan funka - men knappast Sjukan. Är det inte toppkvalitet kan man se det ändå om det är gammalt/nostalgiskt nog, men mitten av nittiotalet hör inte till den kategorin.

Cecilia sa...

Sjukan var långt ifrån så bra som jag mindes att den var. Men att få se Lasse Lindroth igen är högt uppskattat!!

Anonym sa...

Jag håller inte med er i er negativa kritik. Visserligen tyckte jag att det var riktigt trist när SVT visade "Tre kärlekar" i samma slott för ett par år sedan, men "Sjukan" är en lättsam svensk sitcom som man inte redan har visat ett hundratals gånger tidigare. Det är lite av problemet med "Pistvakt" som utan tvivel också är en riktigt bra serie!

linlasj sa...

SVT tänkte nog inte...tittar inte på Sjukan, inte när den gick heller första gången.

Anonym sa...

Nu är ni gnälliga.... Aftonbladet och Expressen köps ju varje dag och där har inte skrivits något nytt de senaste tio åren.

Jag tycker att Public Service ibland kan få göra som resten av media gör för det mesta, köra samma gamla dynga varv på varv. Ingen annan gör något bättre vid samma tid misstänker jag?
Freakshow på kanal 5, halvfull publik och deltagare på TV3, och ett TV4 som tar sig själv på skrattretande allvar antar jag ?

I motsats till ovanstående har Public Service tre kanaler till med alternativa program dessutom.

Anonym sa...

http://www.newsmill.se/artikel/2009/06/14/andlighet-och-ekonomi

http://www.newsmill.se/artikel/2009/06/14/andlighet-och-ekonomi

Sara Ödmark sa...

Jag tycker inte att det är själva repriserandet som är problemet, som jag skrev så kan gott SVT reprisera fler serier. Det är mest sändningstiden jag reagerar på. Håller med gustaflindborg om att det är skönt att se nåt som inte gått hundra gånger redan, men känns det inte lite... pinsamt att de lägger den på superprimetime?

Varför inte på förmiddag eller förkväll, mot treans och femmans och sexans alla miljarder sitcoms.

linlasj sa...

Jag köper inte Aftonbladet och Expressen. Det var nog minst 40 år sedan jag gjorde det.

Ja, just det, lägg Sjukan mot något annat. Det är ett bra förslag.

Pistvakt var ju och är en vattendelare, den kan man se hur många gånger som helst...

Anonym sa...

Inget ont i reprisering, det är oftast riktigt bra att visa äldre saker igen. Däremot blir det hela lite tråkigare av att standardsvaret när man frågar om någon nyare bra serie så får man alltid svaret "vi har inte plats i vår tablå för tillfället".

Tommy sa...

Sjukan håller än, tycker jag. Däremot är valet av sändningstid konfunderande. Fattigdomsbevis!

Nonsensakuten sa...

Nästa storsatsning från SVT:
Repris av kulturprogrammet Rena Natta med David Waldvogel från
1997, lördagar 20.00...