torsdag, april 26, 2007

Alf - men sen då?

Den nionde september 1986 kraschlandar Gordon Shumway, den siste överlevande från planeten Melmac, in i familjen Tanners garage. Han får namnet "ALF", en förkortning av Alien Life Form, och tas in som en medlem i familjen.
"ALF" blir en populär sitcom som nog många med mig förknippar med glassen X17, Sha-Boom, Christer Pettersson, Rain Man, Stad i ljus och annat som hör sent 80-tal till. Nostalgi helt enkelt.
Men vad hände sen med ALF-familjen?

Gordon "Alf" Shumways röst tillhörde dockspelaren Paul Fusco, som också var upphovsman, regissör och producent till serien. Efter den ursprungliga sitcomen har Fusco producerat en mängd Alf-sidoprojekt, som ALF The Animated Series, ALF's Hit Talk Show och ALF Tales. Han gjorde också serien "Spacecats", en NBC-serie som var en blandning mellan live action marionettspel och animation. Den las ner efter 13 avsnitt. (OBS: När Alf är i helbild och rör sig är det skådespelaren Mihaly "Michu" Meszaros i Alf-dräkt som spelar honom.)

Pappa Willie Tanner spelades av Max Wright. Efter storsuccén i Alf har vi i Sverige bland annat sett honom som Central Perks föreståndare Terry i Friends och Max Denby i The Norm Show. Han har gjort en hel del teater i USA, hunnit fylla 64 och har länge brottats med alkoholproblem.

Som mamma Kate Tanner såg vi Anne Scheeden. Hon hoppade in i tre avsnitt av Judging Amy, men i övrigt har skådespelarkarriären varit ganska blygsam. Hon har hunnit bli 58 år, bor nu i LA och jobbar bland annat som inredare. Hon coachar också komediskådisar på deltid.

Lynn Tanner hette dottern som spelades av Andrea Elson (född 1969). Hon blev sjuk i bulimi under andra säsongen av Alf, men fick stöd av sin blivande man som också jobbade med produktionen. Efter Alf gästspelade hon bland annat i The Young and the Restless, men har sen lagt skådespeleriet på hyllan.

Den yngste medlemmen i familjen (förutom katten Lucky) var Benji Gregory (eller Ben Hertzberg som han också går under) som spelade Brian Tanner. Före Alf medverkade han i en rad serier som Fantasy Island och The Twilight Zone, men efteråt har det varit ganska tunt. Han gjorde en del röster i tecknade serier, men hade inte direkt nåt intresse av skådespeleri. I en intervju i People Magazine 2000 sa han: "I'd like to work in the entertainment industry, but I'm not sure as what. Definitely not acting."

Och så lite skvaller: I People-intervjun avslöjades också att inspelningarna av serien inte var nån dans på rosor. Och det verkar ha funnits en del samarbetsproblem. "I was hugely eager to have it over with" säger Max Wright i artikeln. Andrea Elson säger att det fanns "tension on the set, because the cast had to play second fiddle to a puppet." "Believe me, there was no joy on the set", säger Anne Schedeen. Hon gillade barnskådisarna, men säger att vissa av de vuxna hade "difficult personalities. The whole thing was a big dysfunctional family. It's astonishing to me, that ALF really was wonderful and that word never got out what a mess our set really was."

(I serien träffade vi också grannfamiljen Ochmonek som spelades av John LaMotta, Liz Sheridan och Josh Blake.)

Andra bloggar om: , , ,

13 kommentarer:

Anonym sa...

Finns People-intervjun att läsa på internet?
Jag har gått i veckor och tänkt på att skriva något om Alf, speciellt eftersom jag har laddat ner hela första säsongen och läser boken Permanent Midnight av Jerry Stahl, som bland annat jobbade som manusförfattare till Alf. Sen är ju handlingen så jävla sorglig; att han flyr från sin planet när den sprängs, styr mot Willies blinkande radiostation och tror det är en vän, men kommer aldrig kunna återvända till sin planet eller träffa sin familj eller vänner igen.

Anders Wallner sa...

Ah, härligt nostalgi/trivia-inlägg, fortsätt med det. Vad hände med "Clarissa explains it all"-ensemblen?

kazarnowicz sa...

Att man tyckte att ALF och Cosby var bra visar väl mest hur utbudet var på TV på den tiden :-)

Lovely initiativ att göra en uppföljning på gamla serier. Cosby nästa?

Sara Ödmark sa...

joel: Själva People-artikeln är borttagen sen länge, men jag hittade en re-write på en obskyr fan-sida. Absolut värt ett besök, finns fina bilder på skådisarna också, även om artikeln är sju år gammal.

anders och micke: Det blir definitivt fler "Vad hände sen?", vilken serie jag väljer härnäst återstår att se...

Anonym sa...

Ja, beyond hjärndöd skulle jag vilja påstå.

Anonym sa...

Jepp, akta dig för att beställa det!

Caroline Hainer sa...

Ååååååh! Vilket fint inlägg! Får en tår i ögat av all nostalgi-overload.

Fröken Nina sa...

Jag håller med Caroline ovan. Blir också helt tårögd! TACK!

Anonym sa...

Underbart att läsa om gamla serien ALF, verkligen 80-tal över den. Har också funderat över att skriva lite om lite äldre serier, men kanske inte riktigt så gamla.

linlasj sa...

På någon av våra nya digitalkanaler går den i repris. ALF. Den är bra tycker jag. Den är rolig.

Våndor under inspelningen har väl alla kreativa människor. Av någon outrgrundlig anledning. Men det ÄR väl så, teaterapor eller kreatörer är vedervärdiga ibland. Socialt. Eller mellanmänskliga. När de jobbar.

Men jag tror att de är människor på riktigt. Som HippHipp skulle säga...men på annat språk... Tråkigt med bullemi dock, det Är Ju en sjukdom. Och inte något annat.

Anonym sa...

Först Den lilla vampyren och efter den kom ALF. Jag har för mig att den gick på tisdagar för jag var alltid sen till min ju-jutsuträning för att se den. TV4 plockade ju upp bollen senare men visade den alldeles för tidigt för att jag skulle hinna hem med bussen från skolan.

Mrs Ochmonek har jag aldrig tålt i Seinfeld.

Aficionadon sa...

Vad är det som är så obskyrt med fansidan, att det finns en?

Och utbudet på komediserier på 80-talet var oerhört stort med massor utav bra serier, mycket mer än vad vi har för skit på TV'n idag. Både Cosby och ALF var och är fortfarande väldigt bra serier. Visst var det lite moralkakor i Cosby Show, men Bill Cosby är ett komiskt geni och han gjorde serien fantastiskt rolig.

Jenny at Dos sa...

Jag kollar nu en serie, som innan varit okänd för mig: Paper Dolls. amerikanska såpa från 80talet med modeller i strålkastarljuset. Den e otroligt bra, de försökte nog göra en "dallas" fast mer modern och urban. tyvärr lades den ner snabbt. under 20 avsnitt har jag hittat. Men hur som helst: Mamma tanner är med där, innan Alf dock. Och två skådisar som sedan är med i Twin Peaks, vilket gjorde mig extra glad att se: Lauras Mamma och Ben Horn (har inte dubbelkollat detta men är ganska säker).