tisdag, april 17, 2007

April Attacks

I dagar av Columbinekatastrof all over again påminns jag om varför vi gärna flyr in i TV-seriernas trygga famn. Ah, det är därför jag ibland föredrar den uppdiktade verkligheten framför den utanför fönstret, tänker jag och sätter mig framför Ugly Betty.
Men även den påhittade parallelldimensionen innehåller sina hemskheter.
Fem minnesvärda attacker/överfall som tack och lov bara inträffade i TV-världen:

1. Cityakuten (ER) säsong 6, avsnittet Be Still My Heart. Nagelbitaren där den psykiskt sjuke Paul Sobricki (David Krumholtz) överfaller först Lucy och sen Carter. Det är så ruskigt. En obehaglig stämning har byggts upp genom hela avsnittet, du vet att nåt är på tok, Carter letar efter Lucy, går in i undersökningsrummet, du ser Paul bakom dörren höja kniven, sen kommer huggen, Carter faller, och då ser han (och vi) den blodiga, bleka, flämtande Lucy under sängen... Det är för övrigt även en riktigt klassisk cliffhanger.

2. Vita Huset (West wing) säsongsavslutningen säsong 1+inledningen säsong 2. Presidenten och hans närmaste blir beskjutna, bland annat blir Josh Lyman (Bradley Whitford) svårt skadad. Ett drama som får stora konsekvenser i den fortsatta serien.

3. I första avsnittet av åttiotalsserien Skönheten och odjuret blir Catherine (Linda Hamilton) överfallen, knivskuren och övergiven i en park. Minnesvärt mest av nostalgiska skäl får jag erkänna, och för att det blir inledningen till serien i och med att hon hittas av Vincent. (Älskade verkligen den här serien. Idag skulle jag nog vara lite tveksammare till jag-är-en-behagfull-kvinna-som-inte-kan-ta-vara-på-mig-själv-utan-ständigt-måste-räddas-av-en-man-som-jag-skulle-blivit-kär-i-med-detsamma-om-det-inte-vore-för-att-han-är-så-ful-storylinen. Men what the heck, jag hann aldrig ens fylla tvåsiffrigt under seriens gång, så jag tror mitt feministjag kan förlåta mig.)

4. Första säsongen av svenska Tre kronor avslutas med att en desperat Hans Wästberg (Ulf Brunnberg) försöker råna posten, men av misstag istället skjuter sin egen son framför ögonen på sin fru. (Samma serie avslutas för övrigt med en hejdundrande final - minns du när den galne prästen sprängde alla huvudkaraktärerna i luften eller hade du liksom jag slutat titta då?)

5. BBC-serien Spooks innehåller ett rätt galet avsnitt (s2 e5) som har det mesta; bomber, terrorism, gas, förgiftning, förvirring, död, interna agentstrider, panik, vapenhot mot de egna, sviktande förtroende, press, stress, blod, svett och tårar och just när du tänker att världen nästan gått under och inget nånsin kan bli sig likt kommer strömmen tillbaka och nån säger att det bara var en övning. Mycket märkligt.

Inser att listan ovan är rätt befriad från många av de största actionserierna, så fyll gärna på med era mest minnesvärda scener.

Nej, jag menar inte att trivialisera massakern i Virginia.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag kommer att tänka på Bevvan, när Donna Martin var väderflicka på universitets tv-kanal som Brandon också jobbade på. Då hade hon en stalker som ville döda henne. Han hade en pistol och låste in dem alla i tv-studion medan de fortfarande var i sändning och Susan läste nyheterna. Om jag inte minns fel så var det Brandon som räddade hela situationen.