onsdag, juli 25, 2007

Historiens mest provocerande pojkvänner

I senaste numret av Galago tecknar vassa och begåvade Liv Strömquist sin egen lista över historiens mest provocerande pojkvänner. Den är värd att återge, även om det får bli i en mycket torftigare version, utan hennes illustrationer.

På plats nummer 4: Karl Marx.
Motivering: För att han låg med sin tjänsteflicka, gjorde henne med barn, tvingade henne att inte bara ta hand om honom utan också hans sängliggande fru, Jenny Marx. Hur hade då frun det? Tja, förutom att hon inte fick någon cred alls för sitt bidrag till marxismen, till exempel genom att vara medförfattare till det kommunistiska manifestet, var hon hela tiden gravid och födde barn som dog.

Bronset går till: Sting.
Motivering: För att han i en hitlåt valt att tonsätta hur han förföljer en före detta flickvän, och ingjuter ny energi i alla psykostalkers där ute som vägrar acceptera att deras partner lämnat dem.

På silverplats: Pablo Picasso.
Motivering: För att Picasso gjorde det till ett livsprojekt att förverkliga den mest oinspirerade och förutsägbara mansrollen i historien, nämligen det bräckliga psykogeniet som "behöver" en 50 år yngre kvinna runt sig för att få psykisk och fysisk service 24 timmar om dygnet.

Historiens allra mest provocerande pojkvän: Albert Einstein.
Motivering: Albert Einstein gjorde all sin tidiga forskning tillsammans med sin första fru Mileva Maric. Mileva var en serbisk matematiker som studerade teoretisk fysik i samma klass som Einstein på tekniska högskolan i Zürich. Kvinnor var egentligen förbjudna att studera där, men för Mileva hade man gjort ett undantag. År 1905 publicerar de tillsammans tre artiklar som kom att revolutionera hela fysiken. (Relativitetsteorin, Brownsk rörelse och fotoelektriska effekten.) I alla brev från den här tiden refererar Einstein till forskningen om relativitetsteorin som "vår" forskning.
Sedan lämnar Einstein Mileva för sin kusin. Einstein blir hyllad som geni och Mileva bortglömd. Fritt citerat, sammanfattat och avfotograferat ur Historiens mest provocerade pojkvänner av Liv Strömquist.

(Fotnot för källkontrollnördar som jag: Åsikterna om Mileva Marics egentliga betydelse för den aktuella forskningen går isär. Den som vill läsa mer kan till exempel börja här.
Fotnot 2: Karl Marx och Jenny von Westphalen fick sju barn tillsammans. Fyra av dem dog innan de hunnit fylla nio. Det äldsta barnet blev 55 år.
Fotnot 3: Einsteins kusin tillika andra fru hette Elsa Löwenthal.
Fotnot 4: Detta är ett mycket meningslöst blogginlägg, då listan egentligen ska läsas i serieformat. På det här viset kommer den absolut inte till sin rätt. Så läs den i Galago eller fortsätt scrolla neråt tack.)

Inga kommentarer: