onsdag, juli 11, 2007

Tankeläsare i SVT

SVT hakar på para-psyko-spooky-trenden och lanserar programmet Hjärnstorm i höst. Programledare är Henrik Fexeus som beskriver sig själv som tankeläsare, psykologisk manipulatör och underhållare.

Program av den här typen har gjorts förut, jag tänker framför allt på Derren Browns Mind Control som gått i kanal 5. Det ska inte handla om magi/telepati/parapsykologi utan mest om beteendevetenskap, och jag gillar idén. Att visa hur lättpåverkade vi är, hur förutsägbara vi är, hur lika vi reagerar. Hur mottagliga vi är för påtryckningar i den kommersiella världen. På ett förhoppningsvis underhållande sätt.
Frågan är då hur SVT kommer att lyckas med detta.

En försmak om hur bra det kommer att gå hittar vi på Youtube (SVT har ju tjuvstartat sin nya policy att lägga ut material).
Så här ser det ut:


Första intrycket: Mja, Henrik Fexeus har en bra bit kvar till Derren Brown-klass, och det är larvigt uppenbart vilka trick som används för att få de frivilliga att säga det han vill. Handrörelser, betoningar, planteringar. Allt extremt övertydligt. I och för sig tar inte det bort poängen - det vill säga att visa hur lättpåverkade vi är. Men "hur gjorde han det där"-mystiken försvinner helt, och det är en betydande förlust för i alla fall min förtjusning inför konceptet.

Hjärnstorm. Premiär 21 augusti 21.30 i SVT2.
Andra bloggar om: , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Mind Controll är mitt absoluta favoritprogram. Speciellt det avsnittet med reklamkillarna som ska göra en reklamskylt till en djurpark eller vad det nu var...

Men det här var det löjligaste jag sett... Riktigt uselt. Rent matematiskt behöver han ju inte testa det här så många gånger för att få ihop fyra, fem som de visar. De första två frågorna har ju bara två alternativ. Och den tredje besvaras ju naturligt "tre" i ena fallet för att han hoppar över det och "japan" i det andra för att han säger ju "japan en fråga till..."

Precis som du säger. Övertydligt. Så att det blir löjligt...

M sa...

Intressant! Och precis! I och med att mystiken försvinner, minskar tyvärr också underhållningsvärdet (vad säger *det* om mig? :)). Och sen får man kanske önska att klippningen blir lite annorlunda, och att inte samma poäng upprepas såpass många gånger.

Sara Ödmark sa...

rosenblom: Ah, jag vet vilket avsnitt du menar! När de visar efteråt allt de planterat hela dagen längs reklamsnubbarnas väg. Grymt smidigt gjort.

mattias: Håller med. Det kändes oerhört tjatigt. Men det ska bli intressant att se det färdiga programmet, och se vilka fler programkomponenter som finns med, och hur dom löst övergångarna.

Anonym sa...

Hej! Henrik här.

Jag förstår att ni tycker att metoden i klippet är väl tydlig. Men det är hela idén. Den stora skillnaden mellan Hjärnstorm och Derren Brown (som f ö är en personlig vän och kollega), är att vi i Hjärnstorm vill visa precis hur det går till och hur vi ständigt blir påverkade i vår vardag.

Med andra ord, den här gången är vi inte ute efter "hur-gjorde-han-det-där"-effekten, utan snarare vill vi få tittaren att själv fundera över hur han/hon möter dessa tekniker i sin vardag. Klippen med mig kommer också kommenteras av experter inom olika områden, som fördjupar och förklarar ämnet ytterligare.

Trots den medvetna tydligheten i klippet hoppas jag ändå ni inser att även om metoderna kanske är nästan pinsamt tydliga för oss som ser det utifrån, så har de som utsätts för det ingen aning om vad som händer.

mvh,
Henrik Fexeus

Sara Ödmark sa...

Henrik: Jag förstår tanken, och som jag skrev tycker jag att poängen går fram.
Mer populärvetenskap/djupanalys/samhällsskildring än "Wow! Cooooolt!" för att uttrycka det enkelt. :) Väldigt Public Service. (Och det är en komplimang).
Däremot kan jag kallt konstatera att mycket av underhållningsvärdet då försvinner. I alla fall för cyniska, TV-skadade thrillseekers som jag.

Jag är hur som helst nyfiken på den färdiga produkten och kommer att kika på serien i höst.
Lycka till med programmet!

M sa...

Tack för ditt svar, Henrik, och lycka till med programmet!