måndag, maj 18, 2009

En annan bild

Dagens viktigaste text står DN:s Maciej Zaremba för. Han har grävt i en slentrianrapporterad mediesaga för att ge En annan bild av Vojakkala. I och med det påminner han oss alla om vikten av att tänka ett steg längre, att inte nöja oss med den schablonartade bild som ofta målas upp i förstaläget. Vi journalister är nämligen duktiga på att skapa nya, enkla sanningar och svartvita begrepp som valsar runt och planteras i folks medvetanden utan att någon minns var det kom ifrån från början.

I en artikel i SvD berättar Zaremba om arbetet med texten. Och som av en händelse sammanfaller publiceringen med Sveriges Radio P3:s sex timmar långa specialsändning av Brunchrapporten om "Dom andra".

"Brunchrapporten special - Om dom andra, sex timmar radio om intolerans, främlingsfientlighet och mobbning, i P3 Sveriges Radio, måndag 18 maj kl 10.02-16.00."

Lyssna och tänk. Alltid ett steg längre.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Men herregud vad är det med PK-korkthetens Sverige, en annan bild, familjen blivit utfrysta?

Tacka fan för det, Fadern i familjen om jag fattade det rätt flydde finland efter morld eller dråp på 70-talet.

Flera av barnen e gravt förstånds handikappade, bilderna man sett på Tv ljuger inte.

Dom har knivhugit och nu senast hugit en yxa i huvudet på en man som näst intill dog och som kommer förbli delvis ett kolli resten av livet.

Tror du själv att dessa extremt våldsamma människor utan respekt för människoliv är några oskyldiga stackars missförståda raket forskare.

Som ägnar sina dagar åt att kasta sten stå och spotta visa köns dellar och skrika alla svordommar dom kan på finska och svenska, dessa är alltså missförstådda.

Dom har blivit utfrysta. tacka fan för det undra varför,,

Sara Ödmark sa...

"missförståda raket forskare"? För det första, kära kastar-sten-i-glashus-kommentator: Är ett förståndshandikapp skäl för utfrysning? Nej.

För det andra: Du missar poängen. Jag försvarar inte några våldshandlingar. Inte heller säger jag att Zarembas bild är en objektiv sanning. Vad jag applåderar här är initiativet att vända på perspektivet. Försöka se längre, leta möjliga förklaringar. Se det större sammanhanget och helt enkelt visa en ANNAN bild. Ifrågasätta det allmänna konsensus som råder, trots att väldigt få känner den här familjen och människorna runt omkring dem. Bor du själv i byn? Vet du vad som hänt de senaste åren?
Nej, inte jag heller. Därför låter jag hellre bli att döma.

Karl sa...

Håller Anonym ovan, det är inte ett dugg konstigt att dom blivit utfrysta. Ingen vettig människa kan vilja bo granne med dom.

Sara Ödmark sa...

Här håller vi toleransens fana högt märker jag. Så trevligt.

peppelorum sa...

saom: lugn, jag är på din sida. Kommentarerna jag läst på de bloggar som länkar till svd-artikeln verkar vara skrivna av samma hatiska personer, samma sorters uppbyggnad och argumentation.

Själv tycker jag artikeln var mycket intressant att läsa.

Unknown sa...

"Visa en annan bild" är en riktig klyscha. Det brukar oftast betyda att den som yttrar den får höra det han/hon vill höra.
.
Jag har (som de flesta andra som yttrar sig) ingen anknytning till Vojakkala, men det går inte att förneka att medlemmar av familjen Grönfors har begått en ansenlig mängd våldshandlingar innan Esa Rano blev deras granne, och även innan de flyttade till byn 1986. Därför är det svårt att lägga hela skulden för konflikten på övriga bybor.
.
Kan avsluta med att jag inte har något mot Zaremba som journalist, jag tycker att flera av hans artikserier har varit mycket bra. Men i den här artikeln hamnar han snett enligt min mening.

indulgence sa...

Hej!

Vill bara svara på ditt inlägg av min spotifylänk - indulgence 5.0.

Håller med dig, det är ett fantastiskt omslag! Såg att du (antagligen) inspirerades av Kristina Kappelin intevjun på bloggen oxå. Visst är den ball!?

Ha det!

Sara Ödmark sa...

Jens: Jag förstår inte vad du menar med klyschreferensen. Zaremba har inte bekräftat nånting jag redan trodde, han har inte hällt något vatten på min kvarn. Jag har inte haft någon kvarn, några misstankar att bekräfta. Om du menar att han skrivit "vad jag vill höra" i meningen att han påpekar att världen är komplex och att det kan finnas mer djupliggande orsaker till människors handlingar än att de bara är onda, ja då har du rätt.

Och igen, jag försvarar inga våldshandlingar. Jag tycker heller inte att Zaremba lägger hela skulden på byborna. Konflikten har bara nyanserats.

Sara Ödmark sa...

peppelorum: Ja, det är förvånande hur smittsamt trångsynthet kan vara.

indulgence: Det är grymt! Jag hittade för övrigt din blogg när jag strösökte på Kristina Kappelin efter mitt inlägg, så jag snodde inte intervjun från dig. Lovar att du skulle fått credd i så fall. :)

Snaskefar sa...

De reaktioner som ditt inlägg och Zarembas artikel ger visar bara hur viktigt det är att skriva om det.

indulgence sa...

ha ha... Inga problem alls!