onsdag, maj 13, 2009

En dag med svenska katastrofer

Jag måste bara slå ett slag för poddradio i allmänhet och P3 Dokumentär i synnerhet. Idag har berättelserna om den raserade Tjörnbron och jordskredet i Tuve varit mitt promenadsällskap. Två med svenska mått mätt stora katastrofer som jag tidigare mest hört talats om som flyktigast. Båda händelserna inträffade innan jag föddes.

Tack vare P3 Dokumentär vet jag nu en hel del. Jag har känt lotsen på fartyget Star Clippers frustration och skräck, när han såg bil efter bil åka upp på bron som inte längre fanns och försvinna ner i djupet. Deras nödljus och försök till radioanrop räckte inte till för att stoppa trafiken. Jag vet nu att det tog en timme och en kvart för den första radiovarningen att nå allmänheten.

Jag har känt 14-åriga Annikas ångest när hon försöker fly ur sitt rämnande hus men blir fastklämd i hallen med handen på dörrhandtaget och tvingas åka med när huset förflyttas 200 meter bort. Sett hur hon fångats i en luftficka och får hjälp ut av en chockad farbror som bara försvinner och lämnar henne ensam i en uppochnervänd värld. Det är spännande, skrämmande, fascinerande.

Lyssna du också. Ladda ner - lagligt och gratis - här.

3 kommentarer:

Hanna sa...

Tänk, jag fanns när Tjörnbron rasade, på Tjörn.

Sara Ödmark sa...

Oj! Vilken grej!

Nonsensakuten sa...

Sveriges Radio var alerta som vanligt på den tiden. Sex år senare sköts Palme. Mordet skedde 23.21. Första radiosändningen kom 01.10. Knappast "news as it happens".