torsdag, juni 04, 2009

Ibland går Bruce på gatorna som en vanlig man

En sommardag för 21 år sedan ska visa sig vara en ovanlig dag för den isländske gatumusikanten Jon Magnusson, även om den börjar som alla andra dagar. Det är juli 1988 och han står som så många gånger förr och spelar på sin gitarr på en gata i centrala Köpenhamn. Plötsligt går någon förbi som verkar lite bekant. Ja, faktiskt mer än bekant, Jon kan i stort sett alla hans låtar, men inte kan det väl vara..? Jo. Det är han. Och några sekunder senare står Jon och sjunger och spelar tillsammans med Bruce, The Boss himself, Springsteen.

De spelar en låt och sedan en låt till, någonstans mitt i allting skrattar Springsteen och säger "He knows my music better than I do", sedan spelar de en låt till, sedan kramas de och han försvinner lika snabbt som han dök upp.

Gitarren som The Boss spelade på strängades aldrig om och Magnusson gav senare bort den till en välgörenhetsauktion. Dagen efter var deras möte på tidningarnas förstasidor och den tidigare okända trubaduren blev "JoJo" med hela den nordiska Bruce-publiken. Här är The River, med Bruce Springsteen och Jon Magnusson:Den första låt de spelade tillsammans var I'm on fire, se den här, och den sista var Dancing in the dark. Runt 2 minuter in i det här klippet går det upp för Jon Magnusson vad han faktiskt står och gör och vid 2.20 får han glädjefnatt och brister ut i en extatisk dans som får både Bruce och åskådarna att dra på munnen:Ikväll spelar Bruce i Sverige, läs mer om det här, här, här och här.

8 kommentarer:

Stefan sa...

Jag har läst historien innan, men inte sett några klipp eller bilder, så tack för det.

Kul att några få minuter av stjärnan kan förgylla livet så för Jon. Jag är säker på att han nämner den historien för både sina barn och barnbarn.

J.N sa...

Underbart klipp som jag minns hur mycket jag log och njöt av när jag såg den för första gången några veckor efter den filmades. En sann klassiker!

Kim Jong Il sa...

Haha ibland (en gång var miljonte år) är det lite fränt att vara gatumusiker.

Anonym sa...

Åh. Vilken glädje, jag är inget stort fans av Springsteen men man blir ju otroligt glad av att se det här.

Emil Wester sa...

här kommer en sammansatt playlist av springsteens koncert i Spotyfy.
http://open.spotify.com/user/wester.emil/playlist/61beV8zwcEFDAqbTwNb4Ao

Sara Ödmark sa...

Stefan: Ja, det tror jag också... Han har fortfarande en bild från deras möte som profilbild på sin Myspacesida.

J.N: Såna här gånger undrar man ju, hur spreds såna här klipp innan internet? Det visades väl på TV förstås, men ändå.

Kim Jong Il: Ja, det är inte ofta, men när det är så är det stort.

tvtittaren: Eller hur! Jag känner precis likadant.

Emil Wester: Tack!

Nicklas sa...

THE BOSS!!!!!!!!!!!!!!

Ingen över, ingen vid sidan!!!

Bo sa...

Blir lika upprymd varje gång jag ser klippen. Sånt som bara händer i filmer.

Man undrar ju hur det skulle gått om det hade hänt i den tidsålder som vi lever i nu med all den teknik som finns så som mobiltelefoner, SMS, twitter, bambuser m.m.

Plus förmodligen ett helt annat säkerhetsläge som finns nu med livvakter och paparazzis.