lördag, april 28, 2007

Cool = man?

Vem är coolast i TV? Det frågade Radio Times sina användare, 4000 svarade och här är topp fem:

David Tennant, Doctor Who
Jack Bauer (Kiefer Sutherland), 24
The Fonz (Henry Winkler), Happy Days
Mr Darcy (Colin Firth), Pride & Prejudice
Cat (Danny John-Jules), Red Dwarf

Håller du med? (Men House då?)
En hel del coolhet kan nog hittas i den där laguppställningen, men min spontana reaktion påminner starkt om en replik ur en chipsreklam, ni vet den där någon efterlyser individer utan snopp. (Det är här ni förtjust ska utbrista: Var eeee bruudarna? som de reklamskadade typer ni är).
Men jag kanske har fel bild av vad som är "cool", vad vet jag. Jag slänger i alla fall in lite Sandra Oh, lite Lauren Ambrose (Claire i Six Feet Under), lite Dame Edna (OK, gränsfall på snoppområdet), Ling i Ally McBeal, Lisa Simpson, the vicar of Dibley, Pantertanterna, Buffy, Dr. Bailey i Grey's Anatomy och kanske Ann Söderlund? Bara för att nämna några from the top of my head.
Vilka vill du ha med på listan?

Läs mer om vilka som hamnade utanför listan, och DN kommenterar.
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

22 kommentarer:

Anonym sa...

Det är just kommentarer som denna som får feminister att framstå som rena idoiter. Vill du könskvotera in kvinnor på en framsröstad topplista?

Sara Ödmark sa...

manne bolero: Det är just kommentarer som din som gör bloggandet till ett nöje. Så roligt! Men jag håller mig från att peka på vad din bittra jag-anstränger-mig-allt-vad-jag-kan-för-att-missförstå-åsikt får dig att framstå som.

För att svara seriöst på din fråga: Nej, jag vill inte könskvotera in nån nånstans. Jag noterade bara det talande i att trots att omröstningen gällde de coolaste personerna så har alla automatiskt tänkt på män. Om det kan man man fundera och diskutera om allt från till exempel stereotyper på TV till värdering av ordet "cool", men låt oss inte förlora oss i en massa genus-mumbo-jumbo nu, du verkar inte vara typen mottaglig för det.

Jag räknade då istället upp några personer jag tycker är coola. Som jag tycker kunde platsat på en cool-lista. Och frågar vilka du vill se. Smaken är som rumpan, som bekant. Så, har du nåt förslag?

Anders sa...

Joråsatt.
Egentligen är det faktiskt så att killar är lite coolare och bättre än tjejer.

Kvinnor kan. Män kan bättre. En sanning som får kvinnor att koka av ilska och män att huka. Bättre hålla tyst annars är man ju kvinnomisshandlare å gud vet vad.
Ryttare, kockar, fotbollspelare (varför går ingen och ser på damfotboll??), matematiker...
Fast kanske inte inom musik. Där tycker jag tjejer sjunger bättre.

Ha det bra! Och slutligen vill jag säga att kvinnor ska ha samma rättigheter som män. Inget snack om saken.
Men om man vill tävla med oss på lika villkor då blir det ingen kvotering.
Å inte heller varannan damernas :D

MUahahahaha
puss puss

Sara Ödmark sa...

anders: Äntligen en karlakarl i min smak! Take me to your cave!

Anonym sa...

Tack för ditt svar och jag förstår vad du menar. Jag skulle vilja se Kate Bush och min bror Robert Bolero i topp på denna lista.

Sara Ödmark sa...

manne bolero: Två utmärkta förslag. (Eller, jag har ju ingen aning om vem din bror är, men det låter sött av dig att tänka på honom. Nu vill jag genast ha in min mamma och min kompis Bengt på listan.)

Mattias S sa...

Tjejer ska inte vara coola, dom ska vara söta!

andros sa...

Nu frångår jag alla haters som verkar kommentera denna lista och säger att följande kvinnor är coola i tv-världen:

Starbuck i "Battlestar Galactica", Annie Cartwright i "Life on Mars", Buffy i "Buffy och Vampyrerna", Betty i "Ugly Betty" (hon är cool på sitt eget sätt), Lisa Cuddy i "House" för att nämna några.

Henrik sa...

SAOM: (Svenska Akademins Ord..Madame?, sorry SAO för tankarna till SAOL och sen är det kört)

I alla fall: Intressant att av de kvinnor du listar är en en man och en är en tecknad figur. Hoho, osv.

Sedan är väl "cool" inte någon man kan säga om Dame Edna, maken till hyperaktiv over-the-top går väl inte att hitta. Nej om du vill hitta coola kvinnor så är det ju "Evil Willow" i Buffy (Du listade Buffy själv så du vet vem jag snackar om) som först ploppar upp i huvet. Snacka om cool, laid back, detached. Evil Willow is teh shit.

Sedan måste man ju ha med Björk i en sån här lista, och hon har varit med i ett par filmer så hon räknas på listan över "Coolast på TV", så det så.

Men "Cool" är ett koncept som inte riktigt lätt låter sig överföras på det täcka könet (vi män lär väl vara det "otäcka könet", då? ) Det är ju svårt att hitta tjejer som är lika coola(i ovan nämnda betydelse) som Hyde i That 70ies Show, liksom.

Däremot finns det ju fett med brudar som är hårdare än sten och knäcker allt mansfolk i närheten.

Anonym sa...

Coola brudar: The Bride (Kill Bill), Mia Wallace (Pulp Fiction), Louise Sawyer (Thelma & Louise), Alabama (True Romance). Och så finns det ju flera killar som också skulle varit med på min cool-lista, t ex Jack Sparrow (Pirates), Dr. Romano (ER) och Alex (A Clockwork Orange).

Sara Ödmark sa...

Nu var det väl inte riktigt meningen att styra in alla på att bara lista coola brudar, självklart var det coola personer jag var ute efter. Att jag valde de jag valde var väl mest för att balansera upp den befintliga listan som ju var rätt enkönad. Men nu har vi fyllt spaltmeter med coolness här, fantastiskt! (Jag vet att cool är ett inte så coolt uttryck nu för tiden, lite sådär lagom daterat och småtöntigt om man ska tro trend-kidsen. Men det struntar jag i, för jag tycker det är ett bra ord.)
Till Henrik vill jag säga att Dame Edna är råcool, (titta när hon gör Claire Otums i Ally McBeal) och sen tycker jag att du ska fundera lite på varför du tycker att "Cool är ett koncept som inte riktigt lätt låter sig överföras på det täcka könet".
Jag tror jag förstår vad du menar, men fundera lite på vad det beror på att du tycker så. Då kan man komma till en del spännande insikter.

Sara Ödmark sa...

By the way, ajja: Dr Romano? Verkligen? Jag hade alltid så svårt för honom.

Uffo The Muffler sa...

Coolaste tjejen i TV, utan dess like, är Lorelai Gilmore :)

No contest!

Fröken Nina sa...

Jag slänger in Patsy och Edina och bryr mig inte om könsdebatten här ovanför : )

Sara Ödmark sa...

uffo the muffler: Åh, jag skulle ju ha med Gilmore-girlsen men glömde det. De platsar definitivt båda två (eller alla tre egentligen, Emily Gilmore har också sina stunder) särskilt om man ser till de första säsongerna.

Anonym sa...

Vill bara propsa för Carla i Scrubs. Moderlighet är coolt!

Anonym sa...

Jag säger bara: Dr.Cox

Anonym sa...

Charlie Chaplin och Betty Boop. Nej, jag skojar inte! Bägge bevarar ett visst lugn och mycket värdighet i de mest hårresande situationer. Kallt!

Sedan tycker jag att alla engelska gamla deckar-tanter som löser brott med ett försynt litet leende är supercoola. Fram för miss Marple m.fl. Margaret Rutherford är en favorit i rollen (om än mer påstridig än försynt).

Jag är förvånad att inte Helgonet eller någon James Bond toppar listan. Iofs är de väl mer mentalt avtrubbade än coola på riktigt. Hade listan gjorts på 80-talet hade de röstats med med.

Anonym sa...

Jag tänkte också spontant på House, och Dr Cox från Scrubs. Ska man ha med en kvinna tycker jag att Abby i NCIS borde få vara med på ett hörn (hon är visserligen inte speciellt känd).

Sara Ödmark sa...

manlig man: Så fantastiskt att tänka på Charlie Chaplin. Jag håller med.

erikhk: Ja, Abby förstås! Tänk så många jag glömt.

Anonym sa...

Tyvärr, det finns faktiskt inte många coola tjejer. Det är nämligen inte attraktivt med coola tjejer, de flesta män vill ha lugn och ro tillsammans med en gullig omtänksam sötnos till flickvän. Detta vet givetvis varje normalintelligent tjej om, och eftersom de vill vara attraktiva och bli uppvaktade av sin drömkille så tonar de ner coolheten.

Henrik sa...

SAOM: Ja, självklart är vi killar priviligierade som kan vara "coola". En tjej som agerar "coolt" är ju snarare "ansvarslös" eller nåt annat otrevligt :)

Vill man göra genuspolemik av frågan så går det självklart, men jag vill alltså bara hävda att jag har svårt att se Dame Edna som "cool", även om jag inte har sett det du refererar till. Det är ju alltid hysteriskt, och galet och over-the-top, raka motsatsen till Hyde i "That 70ies show"s lakoniska "Whatever".