måndag, maj 25, 2009

Expressens trovärdighet är lika med noll

Alltså det här med att Expressen-medarbetare "avslöjar" en makthavare som de inte ens vet hur den ser ut. Det är så pinsamt att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Skämskudden fram.

Dessutom har jag hela dagen hört och läst kommentarer bland kollegor av typen "ja, men så förvånad blir man väl egentligen inte", "jag förstår att det kan gå sådär ibland, man är stressad och det är så mycket som görs automatiskt", "redigeraren kollar väl knappt på motivet, fixar bara bildkvaliteten och funderar över beskärningen" och så vidare och så vidare. Och visst, jag vet hur det funkar på en nyhetsredaktion. Människor kan göra misstag, heter en bild "wanjabild" så förutsätter man att det är rätt, det ska gå fort och bla bla bla. Men faktum kvarstår. Det är fan inte okej.

Det är fan inte okej att en reporter inte vet hur makthavaren den ska granska ser ut. Eller att fotografen inte vet det. Eller att ingen annan i kedjan från produktion till publicering TITTAR på vad det är de gör egentligen.

Vi har skrattat åt bedrövelsen hela dagen på jobbet. Men frågan är om inte skrattet fastnar i halsen till slut. Det handlar ändå om en av Sveriges största dagstidningar som försöker bedriva en i grunden viktig journalistik på det här katastrofalt undermåliga sättet. Vad det betyder för trovärdigheten hos alla oss andra vågar jag inte ens tänka på.

9 kommentarer:

MJ sa...

Bloggar ju inte så jag lånar plats hos dig. Jag förstår att folk kan tycka att det är roligt. Men av en tragisk anledning. Att man inte väntar sig bättre av Expressen. Jag blev rätt snabbt förbannad och fick känslor av avsky och skam. Det är attans dåligt att ta fel på person. Ännu sämre att blåsa upp det så stort och göra en grej av det. Anledningen att de gjorde en stor grej var ju att människan inte var Wanja och därför betedde sig som hon gjorde. Som om nån skulle missta Mikael Persbrandt för Kylie Minouge och sen skriva att Kylie hade skaffat skägg och basröst. Expressen gjorde fel för att Expressens journalistik är dålig. Det är min åsikt. /Gno

Anonym sa...

"försöker bedriva en i grunden viktig journalistik"

Talar vi om Expressen eller.... ?

Sara Ödmark sa...

:)

Nu menade jag granskning av makthavare i stort.

Zeatrix sa...

Nu har ju jag inte haft förtroende för kvällspressen på säkert 9-10 år så varför är detta så nytt? De levererar ju skit konstant?

linlasj sa...

Är faktiskt inte så förvånad. Har inte köpt en kvällstidning på 20-30 år sisådär.

De gör sådana här misstag, den här gången letade det sig till tidningen.

Samtidigt är det lite underligt att inte reportern liksom frågar "Men du Wanja, ska du inte..." så att den tillfrågade får tillfälle att säga "Jag heter inte Wanja".

Men då kanske det stått i tidningen...:-)

HansG sa...

En sak i hela den här sorgliga/roliga historien hajar jag inte. Thomas Mattsson säger att så snart de såg att det inte var Wanja så ringde han upp den andra kvinnan och bad om ursäkt. Ok, fine, men vem hade hennes namn och nummer?

Sara Ödmark sa...

Jag funderade också på det. Mystiskt.

Niklas Eriksson sa...

Bedriva viktig tidningsjournalistik? Så vitt jag vet så har varken Expressen eller Aftonbladet bedrivit seriös tidningsjournalistik de senaste tio åren.

Sara Ödmark sa...

Nja, nu måste jag nog (mycket oväntat) ta blaskorna i försvar. Dom gör OERHÖRT mycket skit, men en del bra grejer också.

Hur som helst, nu var det som sagt granskning av makthavare rent generellt jag syftade på.