torsdag, maj 21, 2009

Vem tror du att du är?

SVT avslutade nyligen första rundan av släktforskarsatsningen "Vem tror du att du är?" där varje del visade en känd persons sökande efter fakta om sina förfäder. Förmodligen var det stillsamma, historieinriktade tilltalet tänkt i huvudsak för en lite äldre publik, vilket de om man ska gå efter min mormor lyckades utmärkt med. Men även jag fann tillräckligt intresse för att se alla avsnitt, vilka varierade i kvalitet från oerhört gripande (Suzanne Osten) till småcharmigt (Thomas Bodström) till helt ointressant (Malin Berghagen).

Ikväll såg jag första avsnittet av den brittiska förlagan "Who do you think you are?" och - föga förvånande - var det avsevärt mer fängslande. Av två orsaker, som kan sammanfattas i ett ord: Personen. I det här fallet Stephen Fry. Nu är den brittiske författaren, komikern och programledaren (among other things) redan en personlig favorit till mig, så det ska erkännas att han hade ett försprång, men faktum kvarstår att han är en ypperlig person att välja till programmet. För det första har han en fascinerande historia att berätta, för det andra vet han hur han ska berätta den.


När jag såg den svenska produktionen förbryllades jag en aning över deras val av format, det bygger i stort sett helt och hållet på att huvudpersonen själv för historien framåt. Det är ingen reporter eller programledare eller berättarröst närvarande (utom i vissa mellanpartier) vilket innebär att stora delar av programmet består av att kändisen sitter och läser högt ur olika dokument och kommenterar dem för sig själv. "Det här var ju spännande, nu måste jag bestämt gå till det här arkivet och undersöka det här lite närmare" osv. Något som fungerar mindre bra med stela svenskar som inte är vana att ha den rollen. Med Stephen Fry fungerar det alldeles utmärkt. Dessutom är hans familjs historia, med tuberkulossjuka fattighjon och barn som slaktades i koncentrationsläger, häpnadsväckande dramatisk.

SVT sänder nu sex brittiska program innan de drar igång en ny säsong med svenskar.
Läs mer om programmet och se de svenska avsnitten här.
Who do you think you are? Tisdagar 20.00 i SVT1.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag får titta på reprisen!

Anonym sa...

Såg programmet igår och fastnade. Vilken underbar person han verkar vara och vilken släkthistoria! Bör verkligen ses.
/Karolin

Sara Ödmark sa...

Ja, jag gillade ju honom rätt skarpt innan som sagt, men man blir bara mer fascinerad efter att ha sett programmet.

Anonym sa...

Jag har inte sett ett enda avsnitt av den svenska versionen eftersom det inte var några människor som intresserade mig där. Men precis som för dig är Stephen Fry en favorit (eller snarare husgud) hos mig så jag satt bänkad och blev inte besviken. Tårarna strömmande nästan lika mycket på mig som på honom - och då brukar jag ändå inte vara så känslig vad gäller såna ämnen. Men, men. Undra vem som ska vara med nästa vecka.

Sara Ödmark sa...

De jag vet ska vara med är Jeremy Irons, Nigella Lawson, John Hurt och Jane Horrocks. Vet inte vilken som kommer härnäst.

dagsspan sa...

Håller med, den resa han bjöd oss på var fascinerande och stark. Gillar honom skarpt, han har verkligen något speciellt. Den svenska versionen hade inte alls samma känsla.

Julia sa...

Jag såg slutet på reprisen och blev ledsen att det inte fanns hela på Play.

Snow White Tan sa...

sv: Ja, visst är han! Och Stephen Fry är ju också helt underbar. Jag visste inte att han var med i det här programmet, men jag blev väldigt nyfiken på det nu. Han är ju en sån spännande person i sig, och ett sådant personligt program kan ju inte vara annat än intressant!

Sara Ödmark sa...

Jag blev också ledsen över att det inte fanns på Play. Man är så bortskämd nu för tiden...