fredag, mars 13, 2009

En grillad Per Morberg

Det är så mycket jag vill skriva om roastfenomenet och ställningskriget mellan SVT och Kanal 5. Men för stunden nöjer jag mig med att tjuvkika på premiären av "Grillad" i SVT ikväll och konstatera att det har en bra bit kvar fram till den amerikanska varianten. På gott och ont. För även om den amerikanska förlagan ofta hyllas, så ska vi komma ihåg att det kommer ut mer som inte är briljant ur det programmet än det som är det.

Kärnan i en bra roast är nämligen inte - som många kanske tror - det elaka, utan i stället det oväntade. Balansen är hårfin mellan plumpa skämt som inte går hem och skruvade poänger som gör det. Att skämta om bröst och sex med Pamela Anderson är ganska trött, och bara den som kan komma med något nytt och leverera det med respekt lyckas. Sarah Silverman är en som kan göra det med värdighet, många gör det utan. Även i kvällens Grillad märks det att många utgår från samma mall. Claudia Galli är okänd, Erik Hörstadius är tjock, Claes Malmberg har snortat kokain och så vidare. Vi fattar. Vitsarna om att Lennie Norman är gammal blir fort... gamla.

Första grilloffret är Per Morberg, ett tacksamt sådant, tillräckligt kufisk för att bli förlöjligad, tillräckligt stark för att kunna bli rejält sparkad på utan att det blir osmakligt. Jag har redan skrivit om mina känslor kring den mannen i Per Morberg är som en trafikolycka och Världens Viggos och Carlar, förenen eder. Han sitter och svettas i mitten av studion och ser ut som ett läderkärl av testosteron som kan explodera när som helst. Grillarna är påtagligt nervösa och är mer elaka med varandra än med Per. Men roligt blir det ändå på sina ställen.

Tomas Järvheden är en stabil värd och kallar programmet för ett "Här är ditt liv" med Tourettes. Han presenterar för övrigt Måns Nilsson som "en fjärdedel av duon Anders & Måns" och råkar sen (faktiskt) oavsiktligt kalla honom vid fel namn. Kvällens konstigaste skämt står Anna Blomberg för när hon säger om Järvheden att han "satte ordet arier i solarier". Anders Ekborg är oväntat orginell, om än lite långrandig, Erik Hörstadius kommer obehagligt nära något alldeles för verkligt med en "var inte ledsen för att du misslyckats, spotta upp dig för vi vet att du har det i dig"-poäng. Jag hade önskat att Morberg själv slagit tillbaka lite hårdare, (eller mycket hårdare) men i introt driver han gott med sig själv.

Hur som helst, titta och döm själv, klockan 21.00 i SVT1.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Oväntat nog var Måns Nilsson den som bäst lyckades balansera elakheter med finnesfyllda men samtidigt hjärtliga tarvligheter, tycker jag. Switchade över till Comedy Central efter programmet och hamnade mitt i förlagan, roastningen av Pamela Anderson där man förvisso möts av en större frispråkighet och en känsla av att vara ute på ganska djupt vatten...
Samtidigt blir skämten väldigt ojämna, som du skriver. Sexskämt om Pamela Anderson är som att slå in väldigt öppna dörrar.

Sara Ödmark sa...

Visst blir det? Nog är hon hårdhudad och kan ta det mesta, men vissa saker kändes det som att hon tog rätt illa upp av.

Anonym sa...

Den här bloggen är så fruktansvärt bra.

Sara Ödmark sa...

Tack John, det var väldigt snällt sagt.

Mycket Hat sa...

Kul och underhållande inlägg!