torsdag, april 24, 2008

Bert Karlsson - barnens hälsoförebild

Bert Karlsson ska lära svenska skolbarn att äta rätt.
Vänta, nu backar vi lite.
Var det någon som såg Jamie Olivers resa 2005 för att förbättra engelsk skolmat? I Jamie's School Dinners pratade han med läkare som berättade om barn som kräks bajs för att tarmarna inte fungerar, han läxade upp skolkökspersonal som inte var matutbildad utan bara uppvärmare av allsköns formpressad skit, och framför allt försökte han övertyga ungar om att en påse chips inte är en bra lunch och att man inte behöver äta friterade potatispulverpinnar till allting.
Serien resulterade i en kampanj som bara växte, med feta tidningsrubriker och en 300 000-namnslista, och Tony Blair pressades till att skjuta till 280 miljoner pund för att förbättra den brittiska skolmaten.

Nu kommer alltså en svensk motsvarighet; Matakuten på TV4, där vår framtids måltider ska synas i sömmarna. Vem är då Sveriges Jamie Oliver? Jamie Oliver, ni vet han den charmiga, unga killen med en passion för mat som överträffar det mesta.
TV4 väljer Bert Karlsson. Semmelmannen.

5 kommentarer:

Minna sa...

Jag undrar vad som motiverade det valet..

Sara Ödmark sa...

Så här kommenterade Bert i Expressen att Jamie Oliver gjort ett liknande program:

– En variant. Men inte på det här djupgående sättet. Den här idén har jag haft under många år.

Djupgående alltså.

Anonym sa...

Det är ju helt otroligt...! Är det verkligen sant!!?
Skulle Bert vara mer djupgående än Jamie, på matlagningskonsten alltså....
Jag måste se det programmet helt enkelt. när är det?

Anonym sa...

har gjort massa research inför sista programmet av filmkrönikan och hittade en gammal artikel som handlar om det första avsnittet av programmet som kom VÄLDIGT tidigt i tv:ns historia. det var på den tiden då radio och tv verkligen låg i fejd och radiomänniskorna verkligen HATADE tv-människorna och därav uppfann uttrycket dumburk. jag tror att tv-människorna sa någonting med ångradio eller vad det kan ha varit, tyvärr inte av den kvalitéen av begreppet hängde kvar efter 60 år.

Sara Ödmark sa...

Det blir i höst nån gång.

navid: Ah, the good old days! :)Fascinerande.