tisdag, april 29, 2008

Björnes magasin - men sen då?

Sveriges bästa barnprogram genom tiderna heter Fem myror är fler än fyra elefanter, det har diverse omröstningar visat. Men när jag var liten var det ändå Björne som gällde. Den där fumliga, dumsnälla, kreativa björnen med meshes röst och hängmage. Och massor av kompisar. Björnes magasin började sändas 31 augusti 1987 och i björnkostymen fanns Jörgen Lantz. Under de 13 år som följde fick han besök av bland andra Anders Lundin, Carl-Einar Häckner, Vanna Rosenberg, Anders Linder, Roger Westberg, Johan Ulveson och Eva Funck, och det var också där Robert Gustafsson fick sitt genombrott.

Så här såg det ut 1988 med Robert Gustafsson:


Innan han började vara Björne spelade Jörgen Lantz Ville i Ville, Valle och Viktor. Han har också givit röst åt Nasse i Nalle Puh.
Som skådespelare har jag alltid varit väldigt missnöjd med min röst, tyckt att den alltid låtit lika, svår att arbeta nyanserat med. Att Björne-rösten är så karakteristisk, har jag förstått först på senare tid. Till och med hundar känner igen den, sa Jörgen Lantz till Märta Axelius i en intervju 2001.

Då hade han slutat som Björne. För ni minns väl? Folkstormen var ett faktum år 2000 när SVT efter vissa kontroverser meddelade att Björnekostymen skulle få fyllas av någon annan än Lantz. Programmet gjorde ett uppehåll och återkom 2002 med skådespelaren Pontus Gustafsson som barnens favoritbjörn.
Men Jörgen Lantz hade viktigare saker att tänka på. I februari 2000 gick hans fru bort, och sorgen var bedövande. Han höll sig undan strålkastarljuset och slutade nästan helt med skådespeleriet.

Hans liv genomsyras i övrigt av ett engagemang i freds- och miljöfrågor, bland annat var han ordförande för Artister för fred i tio år. 2005 talade han för "Fimpfria Gator" i Gamla stan, och samma år bjöd han på 15 minuters gratisunderhållning i Gamla stans levande julkalender.
Nu har han hunnit bli 64 år, och det sista jag läste om honom var att han mest sysslade med skrivande: poesi, dramatik och biografi. Även om han själv tyckte att det var för mycket sagt.
Dramatik? Jo, jag skriver pjäser. Men det är inget som är aktuellt att sätta upp just nu. Och biografi? Vad jag gör, är att jag skriver mitt livs historia, det är inte alls är ämnat som bok, utan det riktat direkt till mina barn, sa han i en intervju 2003.

Björnes magasin lades ner för gott 2004.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

6 kommentarer:

Nelli sa...

vi saknar björne!

Anonym sa...

jag visste att nasses röst och björnes röst lät lika. du borde skriva ett längre blogginlägg om röster. jag tror att peter harrysson och bert-åke varg har gjort en hel del manga och anime som trean sände på nittiotalet förresten. sen undrar jag vem det var som gjorde rösten till bamse, skrotnisse och massa andra. det är ett inlägg som jag själv skulle kunna skriva men jag har inte tid eftersom jag blir arbetslös om två dagar. ;-)

Sara Ödmark sa...

nelli: Visst gör vi!

navid: Röster är skitintressant, visste du till exempel att det är Robert Gustafsson som gör rösten till Skrotnisses son Kalle? Det var typ det första han gjorde åt TV.
Är det inte som arbetslös man har en massa tid förresten. :)

pitt sa...

arbetslösa och pensionärer har inte tid till ngt. Det är ett välkänt faktum.

Men att se Robban G med björne från -88, aww. man var 7år gammal och jag minns det som det var igår, kanske inte men nog blir man nostalgisk, med lätt fuktade ögon.

Och mer om röster. Sånt kan vara rätt kul.

Anonym sa...

Bamse = skådespelaren Olof Thunberg. Arbetar mest med teater, men sågs senast i TV i rollen som pensionären Tommy i Carin Mannheimers "Solbacken Avdelning E".

Sara Ödmark sa...

Fina fina Olof. Jag skrev för övrigt ett inlägg om röster, ni som missade det hittar det här.