fredag, april 11, 2008

Mordet som förändrade medievärlden

Jag är lite upphetsad. Jag såg just hur nyhetsjournalistiken i TV föddes. Det berättades nämligen i den otroligt spännande dokumentären JFK: Breaking the news på TV8 ikväll. Den handlade om hur TV-nyheter och nyheter i övrigt för alltid förändrades - i och med mordet på president Kennedy 1963, och det direktsända(!) mordet på den misstänkte gärningsmannen två dagar därefter. Vi fick följa journalisterna och nyhetsförmedlingen under fyra dagar, och det är ett häpnadsväckande bildmaterial som i alla fall inte jag sett tidigare.

Journalisterna hade tillträde överallt och direktsändningarna rullade dygnet runt, allt kablades ut, från de första ögonvittnesskildringarna som beskrev presidentens bortsprängda bakhuvud till bilderna på reportrar som bar Lee Harvey Oswalds kista till graven eftersom ingen annan ville.
Oerhört fascinerande. Förutom det intressanta i att se de dagar som förändrade medievärlden (från och med skotten i Dallas blev TV:n folkets viktigaste nyhetskälla) är det svårt att låta bli att lägga märke till en annan sak. Världen på den tiden bestod av män. Bara män. Män som fotografer, män som reportrar, män som poliser. Jag visste det väl redan innan, men det blir på nåt sätt mer påtagligt när man ser fyra dagars oavbrutet filmande av - och med - män. Män som gråter i TV, män som röker i TV, män som intervjuar män i TV. Surrealistiskt.
Hur som helst, en grymt sevärd dokumentär.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Du är grym :)