onsdag, maj 30, 2007

Sagan om de rädda trollen i Polen

Men snälla nån.
Kära barn, lyssna nu riktigt noga så ska tant saom berätta en saga:

"Det var en gång ett magiskt land, som låg långt långt bortom horisonten, östan om sol och västan om Vitryssland. Landet hette Polen, och styrdes dels av glada polacker och dels av rädda troll. De glada polackerna var snälla och vänliga och ville att folket i Polen skulle vara lyckliga, men de rädda trollen var så väldigt väldigt rädda för allt möjligt, ja de var så rädda att de glömt vad det var de var rädda för, och därför ville de domdera och bestämma så mycket de bara orkade, så att de skulle kunna känna sig lite lite mindre rädda.
Folket i Polen tyckte väldigt mycket om grönsaker. Oj, så de gillade grönsaker. Många åt majs, mängder med majs, medan andra föredrog kronärtskocka eller selleri. Det här tyckte de rädda trollen var lite otäckt, att alla inte åt samma mat. De flesta troll åt mest majs, även om de ibland kunde tänka sig att snaska kronärtskocka, men då i hemlighet. Så en dag bestämde de rädda trollen att folket i Polen bara fick äta majs. Det blev förbjudet att bjuda barn på kronärtskocka eller selleri, ja förbjudet att ens visa ett barn en liten liten grönsak som inte var majs.
Barnen i Polen tyckte, som alla andra barn, att det var trevligt att titta på TV. Vid den här tiden sändes ett barnprogram i Polen med en liten lila figur i. Den lilla lila figuren hade en krona på huvudet, och då blev de rädda trollen så rädda så rädda som de aldrig blivit förr och tänkte att det skulle kunna tolkas som att den lilla lila figuren egentligen föredrar kronärtskocka. Så då anlitade de rädda trollen en ännu räddare trollpacka, för att se om även den lilla lila figuren kunde förbjudas.
Men då tänkte de glada polackerna, och folket i Polen, och barnen i Polen, och människorna i alla länder i hela världen, att hur löjligt är inte det här? Vad är det som säger att en liten lila figur gillar kronärtskocka för att den har en krona på huvudet? Och varför skulle de TV-tittande barnen börja gilla kronärtskocka för att de ser den lilla lila figuren? Och vad är det egentligen för fel på kronärtskocka? Och som alla vet så är det ju så att när de glada polackerna, och folket i Polen, och barnen i Polen, och människorna i alla länder i hela världen tänker såna tankar så växer solen och blir så stor och varm.
Så det gjorde den, den svällde upp som en ballong och blev hetare och soligare och ljusare än nånsin. Och som alla också vet så spricker rädda troll när de kommer ut i solen. Så alla rädda troll sprack, och det blev fritt fram igen att äta alla grönsaker folket i Polen kände för att äta. Så levde de lyckliga i alla sina dagar."
Snipp snapp snut, så var sagan slut.

Fast just ja, det här är ju verkligheten. I verkligheten har polska myndigheter påbörjat en rad åtgärder för att förbjuda spridning av homosexualitet bland barn. I verkligheten har Polens barnombudsman bett psykologer om råd för att utröna om Tinky Winky och de andra i Teletubbies sprider homosexualitet och därför bör förbjudas. (Läs mer här).

UPPDATERING: Nu backar trollpack... eeh den polska barnombudsmannen om Tinky Winky.
- En ledande sexologs bedömning, att programmet inte har någon negativ psykisk inverkan på barn, är fullständigt övertygande, säger hon. Läs mer här eller här.

Andra bloggar om: , , , , , ,

11 kommentarer:

Fred sa...

Haha... så klockrent! *applåderar*

Jerry sa...

Man tror man är förflyttad 100 år tillbaka i tiden när man läser om detta i Polen, men även tänker på den nyligen avlidne Jerry Falwell i USA, som också hade Teletubbie-skräck.

Anonym sa...

Ja, det är mycket att skratta åt i Polen nu...

Anonym sa...

Helt otroligt. Man undrar ju vilket sekel man lever i ... Snyggt skrivet, förresten.

Carrigan sa...

Oj. Hej *vinkar*. Min pappa är inte så imponerande som jag kanske gav sken av. Han var en av de original cast av den engelska kult-serien Dr Who. Och söker man hans namn på imdb så kommer det upp.

Fan va snyggt skrivet. Haha, jag läste om detta häromdagen. What will they think of next?

Ok.... och sen nästa lite pinsamma fråga... Känner jag dig? (jag har stirrat på din bild och försökt passa in dig i mina journalist studerande vänner, snälla hjälp mig) Om jag inte känner dig, varför undrar du om min pappa?

Oj, nu låter jag otrevlig. Det är verkligen inte meningen. Jag är bara fundersam.

Ok.... skummaste meddelandet någonsin.
Frid och kärlek!

Sara Ödmark sa...

fred: Tack!

Jerry: I know! Det är galet.

anonym: Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta, om jag ska vara ärlig.

kanin: Tack igen!

carrigan: Haha, nej vi känner nog inte varandra, jag är bara sjukligt nyfiken av mig.

Carrigan sa...

Så.... hur har man koll på alla TV bloggar?

Sara Ödmark sa...

carrigan: Det har man inte. Man bara tror att man har det, eftersom man läser en hemskans många, och använder sig av en massa listor och bloggportaler och communitys och annat.
Då skapar man sig lätt ett eget litet universum och glömmer fort att det finns saker där utanför också. Det är jag världsbäst på.

Anonym sa...

Ja det är mycket som är konstigt i Polen just nu.Bla att deras levnadsstandard skjuter i höjden när våran samtidigt sjunker.

Men det beror kanske på att de kör sitt eget race utan att lyssna för mycket på (jag vet vad som är bäst för alla Svenskar).

Fredrik

Anonym sa...

Verkligen mycket bra skrivet, helt klockrent!

Man undrar ju när folk som Polens BO ska sluta lägga sig i andra människors sexuella läggning och låta dem vara lyckliga...

Leszek Bonikowski sa...

Förhoppningsvis kommer den fina sagan att bli verklighet i grannland Polen.