onsdag, maj 30, 2007

MacGyver - men sen då?

Ah, en sån klassiker. Hockeyfrillan med sin schweiziska armékniv och förmågan att alltid bli instängd på märkliga platser som lägligt nog innehöll alla de mystiska ingredienser han behövde för att ta sig ut. Vi minns hans efternamn: MacGyver. Samma namn som på serien om hans äventyr som sändes i USA 1985-1992. Men vad hette han i förnamn? Minns du? Vet du? Gissa! Okej, jag säger det, håll i hatten: Angus. Angus MacGyver. Jepp, det är sant. Skådespelaren som gestaltade hobbyhjälten heter däremot Richard Dean Anderson och har nu hunnit bli 57 år. Efter MacGyver jobbade han en del med komediserien Legend som bara sändes i 12 avsnitt. Men han hoppade också på en roll som skulle bli lite mer av en långkörare: General Jack O'Neill i Stargate SG-1. I Sverige kan vi se serien och Richard Dean Anderson varje vardag kl 18.00 i TV 6.
Här är hans officiella hemsida. Här är en lista på MacGyvers finurliga byggen, bomber och problemlösningar.
Han har aldrig varit gift men fick en dotter 1998 med Apryl Prose. Han har också varit tillsammans med Sela Ward (som nu spelar Dr Houses stora kärlek), Lara Flynn Boyle, Teri Hatcher och Katarina Witt (!).
Anderson är ett stort Simpsonsfan och medverkade förra året själv i serien när han blev kidnappad av Marges systrar.

MacGyvers ständige kompanjon Pete Thornton spelades av Dana Elcar. Han hade en skådespelarkarriär som innefattade runt 40 filmer, men blev ändå mest känd från MacGyver. I slutet av serien drabbades Elcar av en ögonsjukdom som långsamt skulle göra honom blind. Sjukdomen skrevs in i serien så att också Pete Thornton drabbades av samma öde. Efter MacGyver dök Elcar upp i gästroller som blinda karaktärer i bland annat Law & Order och ER. Dana Elcar dog 2005 av komplikationer från en lunginflammation. Han blev 77 år.

Av alla de gästskådisar som dök upp i MacGyver kan man till exempel nämna Teri Hatcher, Cuba Gooding Jr och Mayim Bialik (Blossom).

Läs också om: The Wonder Years och Alf.
Andra bloggar om: , ,

10 kommentarer:

Unknown sa...

En av mina kompisar hade en MacGyver-peruk. Hon var den coolaste av oss alla.

batti sa...

Och du snackade om att Lejonkungen skulle vara nostalgi?? Vad är i så fall detta?? :-)

Vinjetten är underbar!

Och avsnittet när han lagar bromsarna på en Volvo som skenar i en backe... ojojoj :-D

andros sa...

Så sant som amen i kyrkan skulle jag ALLTID vara MacGyver när jag lekte som barn. Nu för tiden missar jag inte ett avsnitt av Stargate SG-1 på TV6.

Lupo Manaro sa...

Haha, jag var stort fan av McGyver som barn, tyckte han var den coolaste nånsin som bodde på en husbåt och allt!

Senare, då jag precis flyttat hemifrån och fick kabel-tv för första gången, visade det sig att femman körde repriser av min gamla favorit. Dock blev besvikelsen ganska stor då jag som vuxen nu såg alla de brister och logiska luckor som helt gick förbi en som barn. Så numera försöker jag faktiskt att undvika att se gamla barndoms-favoriter igen, det är liksom vackrare om de får förbi precis så där fantastiska och underbara som man tyckte att de var som barn...

Det där simpsosn-avsnittet har jag dock missat, får ta och snoka reda på det nånstans :)

Sandgren sa...

MacGyver är värd att beundras, vi fina 80-talister växte ju upp till riktigt fina människor tack vara vår idol Angus!

Skriver mer om detta i min blogg faktiskt: http://sandgren.blogspot.com/

Anonym sa...

Vill bara tillägga att traci Lords har också varit med i ett avsnitt...minns inte vilket men det utspelades i vilda västern...

Anonym sa...

Signaturen har alltid funnits som ringsignal i min mobil, mitt jobb har kännts som en oglamorös filial till McGyver.

Jag älskar mitt jobb.

Anonym sa...

I pilotavsnittet (det avsnittet då vår käre Mac lagar en syraläcka med hjälp av en chokladkaka...) spelade Dana Elcar en helt annan karaktär än Pete Thornton. Lite lustigt faktiskt.

Anonym sa...

i easily enjoy your writing taste, very unique,
don't quit and keep writing seeing that it just simply truly worth to read it.
excited to looked over a whole lot more of your content, have a good one :)

Anonym sa...

It’s really a nice and helpful piece of information. I’m glad that you shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.