torsdag, november 02, 2006

En joint för fem år sen? Sök ett annat jobb tack

Det ringde just en människa från ett företag som erbjuder drogtester utifrån hårstrån. Dom vänder sig bland annat till föräldrar som vill kontrollera sina barn, och arbetsgivare som vill kolla sina anställda. Dom kan utifrån ett hårstrå se om man använt Amfetamin, kokain, Opiater, THC, Phencyclidiner, MDMA eller metaamfetamin dom senaste 90 dagarna.
Jösses.
Jag gillar inte droger på nåt sätt, men lite läskigt känns det.
Och det där med föräldrar som drogtestar sina barn - hajade till när jag var i USA och hittade såna där hemma-testkit i varje mataffär. Tycker det känns som förenklad problemlösning. Bry mig? Prata med min tonåring? Engagera mig i dennes liv? Nä, jag snabbtestar med jämna mellanrum. Då kan man hålla koll. Javisst, mitt barn tycker att det är kränkande och har tappat all förtroende för vår relation, men knarkar gör han inte.
Hmmm, jag vet inte jag. Klart att det kan vara på sin plats, upptäcka ett missbruk tidigt, sätta in hjälpresurser, markera... Och för vissa yrkesgrupper, som piloter, kirurger och chaufförer, testa på!
Men ta och lugna ner förmyndar-mentaliteten lite va. Vissa lugnande medel syns också i såna där tester. Kanske anti-depressiva läkemedel, vad vet jag? Vad är nästa steg, ska chefen kunna se exakt vad jag stoppat i mig dom senaste tio åren?
En gnutta personlig integritet vill jag nog ha kvar.
Även om knark är bajs.

Andra bloggar om:
, ,

Inga kommentarer: