torsdag, november 16, 2006

Så blir din blogg en succé

Efter att ha surfat runt lite i bloggarnas underbara värld har jag kommit fram till hur man ska göra för att lyckas.
Vill du att din blogg ska läsas av många? Det finns tre vägar att gå:

  • Fackbloggen

Fackbloggen är smal, väldigt smal. Du skriver om ditt specialintresse, som du ska vara jävligt insatt i. Kommentera aktualiteter, tipsa om länkar och sprid mycket information, samtidigt som du gärna kan sväva ut och vara lite personlig - bara du håller dig till ditt ämne eller liknande ämnen som människor som delar ditt intresse kan tänkas gilla. Exempel på fackbloggar: Lauls fotbollsblogg, Akvariedagboken (980 liter) och Manolo.se. Hit räknar jag också den politiska bloggen.

  • Personliga bloggen

Den personliga bloggen ska vara så personlig som möjligt. Gärna skildra ett förlopp, till exempel en kärlekshistoria, en graviditet eller en sjukdom. Mörka inslag som självmordstankar, berättelser om en svart barndom eller psykisk sjukdom hjälper till. Barn är en fördel, gärna väldigt små med svåra förutsättningar. Exempel på personliga bloggar: Längtan efter ett barn, V som i Vendettanbettan och Tessans dagbok.

  • Humorbloggen

Humorbloggen ska helt enkelt vara rolig. Nyskapande, unik, aktuell och skrattframkallande. Exempel på humorbloggar: Tjuvlyssnat.se, SVT Nöje och Warpdrive - citatdatabasen.

Generellt för alla bloggar:

Uppdatera ofta. I bloggarnas värld gäller det ovanliga att kvantitet ofta är bättre än kvalitet. För att skaffa dig trogna läsare ska du helst skriva tre inlägg om dagen. (Självklart är det bra om det finns ett innehåll också).

Våga ta ut svängarna. Var kontroversiell, våga säga något. Hitta det unika i det som skiljer dina tankar från andras.

Använd dig flitigt av marknadsföringskanaler, pinga dina inlägg på nyligen.se, skriv etiketter och nyckelord, skriv inlägg i andras bloggar.

Bilder och videofiler kan lätta upp, men glöm inte texten som ändå oftast är det viktigaste.

Inser lite modfälld att min blogg inte stämmer in på nästan något av ovanstående. Den är spretig, ojämn, vågar inte vara personlig fullt ut, inte så kul och ganska åsiktsfeg. Men men. Jag gör väl det här mer för mig själv än för att göra mig ett "bloggnamn".

Andra bloggar om: ,

7 kommentarer:

Damon Rasti sa...

Så du är mig på spåren? Tur att vi postar fyra gånger (3+1) per dag på Tjuvlyssnat. Jag har några tips på min blogg som du kanske kan sno för att "lyckas".

Anonym sa...

Kul att du uppskattade vår utklädnad. Och kul att få post från en helt ny person.

Det här med hur man får sin blogg populär är ju helt rätt det du säger. Jag var också inne o spånade på det tidigare. Gick dock inte lika grundligt in på det som du. Lyckades dock komma fram med en egen formel som jag är mycket stolt över :P Kolla inlägget "A little academic, for your plesure!" på min blogg...om du orkar!

Sara Ödmark sa...

Blev plötsligt tveksam till att skicka kommenterar eftersom jag nyss hittade ditt bloggkommentarinlägg. :)(Jag erkänner mig som en blandning mellan tvåan, sexan, sjuan och nian.) Fast jag har hittills skrivit typ sex kommentarer i hela mitt liv, så jag kan inte ta åt mig allt för mycket.

Anyway, jag gillar dina bloggförslag, särskilt bloggsbloggsbloggen, men jag är inte så säker på att jag vill "lyckas". Är rätt nöjd här i min vrå.

Kul att du hittade hit i alla fall (hur?!), nu undrar jag bara vad den där kommentaren placerar dig i för kategori..?

Damon Rasti sa...

Det roliga med det inlägget är att många har läst den, men inte många vågar kommentera.
Just därför som "lyckas" var inom ett citationstecken...
Jag hittade hit genom att jag är allsmäktig (eller genom att jag då och då kollar vilka som skriver om tjuvlyssnat på knuff.se)
Jag har smygit här förut, men det var för att jag är väldigt intresserad av TV. Inget mer smygande nu, promise...

Anonym sa...

jag gillar din blogg. den tar upp intressanta ämnen och är välskriven.

endel vill ha en poppis blogg och andra inte. min blogg dog när folk började läsa den, jag kan inte skriva det jag ville längre, och då känns det meninsglöst att blogga. jag ville ha den för att kunna skriva av mig, men det är ju inte så roligt när folk man känner och folk som vet vem man är läser den och förfasas lixom.

Sara Ödmark sa...

Damon: Smyg på!

Sweet: Tack! Och oj, vad jag känner igen mig. Har stora problem med var jag ska lägga nivån på det personliga i bloggen.

Camilla Stenson sa...

Missa inte min blogg. Camilla-Stenson.blogspot.com
Kanske är den någontign jag borde satsa på? ;)