söndag, november 05, 2006

Norrbaggarna kan

Norska talkshowen Först och sist som även sänds i SVT2 är ett program som knappt får någon uppmärksamhet alls i svenska medier. Det är synd. Jag vet aldrig när det sänds, men fastnar ofta i programmet om jag råkar hamna i det.

Högt blandas med lågt på ett i normala fall vanskligt sätt, men för det mesta fungerar det alldeles utmärkt. I det senaste programmet jag såg intervjuades till exempel en nazistexpert om andra världskrigets största förbrytare, en sjuksköterska från Läkare utan gränser om det fasansfulla som händer i Darfur - och sen dök Meat Loaf (lever han än?) upp i studion.
De tvära kasten fungerar mycket tack vare den sympatiske programledare Fredrik Skavlan, som är spontan och putslustig, utan att väja för dom svåra, viktiga frågorna, när det behövs. Det är också en bra mix av gäster, och ett bra grepp att gästerna sitter kvar och deltar i senare diskussioner. Det ger ett spännande och omväxlande samtal. Självklart hjälper det också att det i nästan varje avsnitt är en känd svensk gäst.

Inga kommentarer: