fredag, december 08, 2006

Det är sexigt att betala TV-avgift

Den allra hetaste och ivrigaste TV-avgiftsdebatten har väl kommit av sig lite, efter den hysteriskt roliga men lite skrämmande minister/radiotjänst/polisanmälan/oj-vad-många-som-kom-på-att-dom-ville-betala-cirkusen.

Men jag ser ändå lite då och då hur det klagas på detta system, och som public-serviceförespråkare kan jag inte låta bli att bli lite ledsen och bekymrad.
Eftersom debatten känns lite ensidig ibland måste jag vara lite stiff här och stoppa in några argument FÖR TV-avgiften:
Tanken med TV-avgift är att göra det möjligt för Sverige att ha Public Service-TV. En icke-kommersiell, allmännyttig TV i publikens tjänst. Att göra det statligt finansierat vore inte bra - då skulle vi sitta i händerna på politikerna (dom vi ska granska kanske mest av alla) som skulle ha makt över att höja/sänka skatter och kunna strypa våra tillgångar.
Vårt uppdrag är att vara fria och oberoende och tydligt ta ställning för demokratin. Nåt som inte gäller för de kommersiella kanalerna - dom har enbart sina annonsörers intressen att ta till vara, och där är det tittarsiffror som gäller.
Nåt sorts pay-per-view-system skulle innebära att även SVT-kanalerna blev beroende av tittarsiffror och av att så många som möjligt vill teckna abonnemang. Det skulle betyda att vi får svårt att göra smala program, riktade till en liten publik.

Ett vanligt argument är att man inte vill betala för nåt man inte vill ha, och det förstår jag. Men jag tror på solidaritet. Att vara med och betala för allt det där som några andra vill se - och förhoppningsvis hitta några egna favoriter också. Och förstås stödja oberoende maktgranskning och demokrati.

Visst finns det en hel del att ifrågasätta, varför är till exempel avgiften knuten just till TV-innehavet? Men en TV-avgift är väl helt enkelt det bästa alternativet. Just nu i alla fall, vi får se hur länge det håller. Den nya generationen kommer att ha helt andra medievanor och en helt annan syn på TV-tittande, så en förändring måste nog till.

Jag tycker att SVT behövs. Alla alternativ till kommersialismen behövs.

(Ber om ursäkt om argumentationen är aningen högtravande, men vad ska man förvänta sig av någon som pratar om den "nya generationen" när hon själv uppnått den respektingivande åldern av 25 år.)

3 kommentarer:

Tobias Struck sa...

Så jag skall alltså betala 2000 kronor om året för att jag innehar en TV-mottagare - och bara stå och se på att vartenda öre går till att finansiera socialistisk propaganda som årets julkalender, Argument, Faktum och hyllningar till Fidel Castro? Om jag inte vill betala, så begår jag ett brott. DDR all over again. Fuck SVT.

Anonym sa...

Tobias - du ska betala för demokratins skull.

Anonym sa...

Sexigt vete tusan, men public service i någon form behövs absolut. Men du, hur är det med den där linjen till höger om kanalloggan? Titta gärna in hos mig och läs mer om denna gigantiska fråga. Jag behöver hjälp.