fredag, december 15, 2006

Dömd på förhand

Hoppsan hejsan. Här har vi ännu en recensent som skriver utan att veta. Att såga en bok som aldrig blivit skriven är nog inte det smartaste man kan göra. Vi minns väl alla Kerstin Hallert och hennes pinsamma blunder.
I den här historien är nästan recensenten Kristian Lundbergs egna uttalande det mest anmärkningsvärda:
– Jag har gjort mig lustig över Britt-Marie Mattsson på förhand eftersom jag tycker så fruktansvärt illa om henne. Men vi får hoppas att boken kommer ut så jag får chansen att såga den på riktigt, säger han till tidningen Svensk Bokhandel.

Tjena. Han verkar ju ha en professionell inställning till sitt yrke.
Måste vara skönt för Britt-Marie Mattsson och alla andra författare där ute att veta att ens verk bedöms utifrån sig självt, och att åsikter inte färgas av förutfattade meningar eller fördomar om upphovspersonen.

(Jaja, jag vet, en recensent påverkas alltid av förutfattade meningar. Recensenter är också människor. Men lite integritet kan man väl ändå begära av folk som har betalt för att tycka.)

4 kommentarer:

Unknown sa...

Jag tycker att det blir intressant att se om han kan fortsätta skriva recensioner. OM han får det så tolkar jag det som ett erkännade av att branchen inte tar del av det material de recenserar.

Sara Ödmark sa...

Det vore väl märkligt.
Jag tycker det är så konstigt att han inte ens skäms. Han har ju på nåt vis ogiltigförklarat allt han någonsin skrivit.

Anonym sa...

JAg gillar hans förklaring. De flesta skulle nog ha försökt slingra sig, men han svarade jävligt coolt.

För övrigt så tror jag att det är ganska vanligt, att recensioner skrivs utan att den som skriver läst hela boken, sett konserten eller lyssnat ordentligt på skivan. Tyvärr såklart. Men de flesta skulle nog ha sämre undanflykter.

Sara Ödmark sa...

Ja svarade gjorde han ju i alla fall, man kan inte beskylla honom för att vara feg. Men det känns inte så proffsigt att erkänna att det var henne som person han sågade och inte hennes bok.

Jag minns när vi satte upp en stor show på gymnasiet, och den recenserades av en tidning. Det var extremt uppenbart att recensenten bara sett första delen och gått i pausen, eftersom allt som togs upp hände i början. Och det är väl okej - fast då kanske man ska vara lite försiktigare med vad man skriver. Den här recensenten klagade nämligen på att det bara var tjejer som uppträdde med solonummer, "finns det inga begåvade killar på skolan eller?" "är det bara tjejer som kan sjunga och dansa?" osv.
Det var lite taskigt mot dom 2-3 otroligt duktiga killar som hade solonummer i andra akten...
Dom tog det rätt hårt.