söndag, december 10, 2006

Lucka 10 - Älskade Nobelfest

Noterat från Nobelfesten 2006:

 • Jens Lind gör underbara nedslag i verkligheten. Vilken humor att Sankt Görans huvud inte fick plats på väggmosaiken i Gyllene salen.
 • Var inte det mesta av dansunderhållningen mesigt och intetsägande?
 • Magdalena Ribbing försökte inte ens dölja sin förskräckelse när Alexander Norén använde ordet "pinka" när de pratade om huruvida personer ibland ursäktade sig och gick från borden. "Nej, men Alexaaaander" sa Ribbing genom näsan. 
 • Katarina Sandström var strålande vacker.
 • Fredrik och Filippa Reinfeldt såg ut att trivas som fiskar i vatten.
 • Det känns lite absurt att man samlar ett gäng framgångsrika forskare och vetenskapsmän, erkända författare och andra ur kultureliten, kungligheter, toppolitiker, ja gräddan av vårt intellektuella samhälle - och sen ägnas huvuddelen av kvällen till att kommentera vad den kvinnliga delen av sällskapet (som i många fall är där i egenskap av hustru) har på sig för kläder och smycken.
 • Men absurt eller inte - det är svårt att motstå glamouren och voyeurismen i att få ta del av detta spektakel. Jag såg ju stora delar av sändningen, i år igen.
 • Drottning Silvias japanska kreation var fantastisk.
 • Könsfördelningen bland pristagarna var förstås skandal - bra att ämnet berördes även mitt i festligheterna.
 • Orhan Pamuk verkar vara en mycket diplomatisk man. Spännande att anses vara en så viktig politisk röst utan att själv alls ha det som syfte. Läskigt att länder har lagar som gör det förbjudet att kritisera den egna nationen och dess invånare.
 • Jag blir alltid lika imponerad av mat- och serveringspersonalen. Jag skulle vara dödligt nervös.
 • Vilken fantastisk fjäder i hatten Nobelpriset är för Sverige. Mycket skickligt av Nobelstiftelsen att förvalta prisets status, och till och med öka värdet av utmärkelsen.
 • Avskaffa monarkin. Inget glitter och glamour i världen kan rättfärdiga det grundläggade oacceptabla i principen. Kungahuset står förmodligen för en ovärdeligt betydande PR för vårt land, och det råder ingen tvivel om att de är skickliga på sitt jobb, men det har ingen betydelse. Jag har träffat och intervjuat Kronprinsessan Victoria - om henne kan jag bara säga ett ord: Professionell. Oerhört professionell. Som en vandrande PR-docka med oklanderligt uppträdande. Log, vinkade, konverserade artigt med mig och la mitt namn på minnet, behöll lugnet trots en kaotisk situation och lät sina livvakter ta konflikter och stök. Tillmötesgående, trevlig, vältalig. Som ett skal av väluppfostran och skolning. Imponerande - men likafullt en del av ett omodernt, orättvist, orimligt system.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant blogg och inlägg. Kommer att följa din trevliga blogg framöver. Det skulle vara trevligt att höra om du har ytterligare kommentarer om Nobelverksamheten?

Läs mer på http://lasko.bloggsite.se/post/769/4694 om samma ämne.

Anonym sa...

Jag gillar både Ribbing och monarkin. (fast jag har inte sett hennes åmycket, läser mest det hon skriver)
Alltså - det är ju inte ett problem att ha monarki så länge man inte ärver makt - och ingen kan väl påstå att vår kungafamilj har särskilt mycket makt...

Sara Ödmark sa...

Ribbing är otroligt kunnig på sitt område, och när hon pratar om vissa saker kan det vara fascinerande. Men det går inte att komma ifrån hennes uppenbara indelning av människor i "fina" och "fula", och jag ställer inte upp på hennes synsätt om rang.

Att behandla människor olika enbart på grund av titlar funkar liksom inte i min värld. Inte om det är medfödda titlar i alla fall.

Anonym sa...

hmm. Det är möjligt att Ribbing ger det intrycket live. Jag tycker inte att det framgår i hennes skriverier, att hon delar in människor i fina och fula. Snarare tycker jag att hon har en väldigt liberal och tillåtande syn på etikett...

jag säger alltså inte emot, säger bara att jag själv inte fått det intrycket, och det är jag glad för, så att jag kan fortsätta njuta av hennes spalt i dn som jag smygläser jätteofta...