tisdag, mars 27, 2007

Först och sist

Norska pratshowen Först & sist går från klarhet till klarhet. Jag tror jag uppskattar det till stor del eftersom det fyller ett tomrum i svensk TV, ett talkshow-hål som varit stort och svart länge, ja egentligen ända sen Sen kväll med Luuk sa tack och adjö 2004. (Stina! tar upp kampen nu, det återstår att se hur bra hon lyckas med det.)

I Först & sist får man, förutom att höra internationella och intressanta musiker som Mika och Antony and the Johnsons, också upptäcka ny skandinavisk musik. Tidigare har jag nämnt Christel Alsos och i senaste programmet fick vi höra Susanne Sundför, som finns på Myspace förstås. (Lyssna gärna på singeln "Walls".)

Sverige sänder showen 10 dagar efter Norge, och i nästa program kommer bland andra skidkungen Aksel Lund Svindal och förre CNN-ankaret Riz Kahn.
Veckan efter det blir det miljöspecial med den imponerande gästlistan: Al Gore, Muhammad Yunus (Nobels fredspristagare, se bilden), Gro Harlem Brundtland och Leonard Cohen.

Uppdatering: Den briljante programledaren Fredrik Skavlan säger idag att han slutar som programledare för Först & sist efter tio år med Norges populäraste program. Den nuvarande säsongen kommer att bli den sista. Vad som kommer istället, vem som ska fylla Skavlans skor eller vad Skavlan själv ska göra nu är inte klart. Läs mer i norska Dagbladet om Skavlans avhopp, NRK:s uttalande och kändisarnas kommentarer. (Tack Maja.)

Harry Amster i Svd tycker att programmet är bäst i sin genre i svensk TV.
Jag har tidigare skrivit om Först & sist till exempel här.
Visas måndagar 22.30 i SVT2.

Andra bloggar om: , ,

5 kommentarer:

AnnCharlott sa...

Jag håller med Först som sist är ruggigt bra tv. Såg Stinas första program och det imponerade inte, men det kanske tar sig.

Anonym sa...

Har du hört att Fredrik Skavlan ville sluta som programledare i først og sist så showen läggs ner... Sista avsnittet är i nästa månad någon gång. (läs vidare i nån norsk dagstidning som dagbladet)

Sara Ödmark sa...

anncharlott: Ja, som alla program behöver det nog sätta sig lite. Känns lite snuttigt, men har potential.

maja: Ja, jag såg det när jag googlade lite. Tråkigt, men det ska bli spännande att se vad Skavlan hittar på härnäst.

Anonym sa...

Skavlan till svensk tv nu!

Elisabet. sa...

HÅller med till punkt och pricka.
Jag tycker att det är ett program som känns helgjutet och ja, det är alltid intressant och programledaren har både skärpa och charm.