onsdag, december 20, 2006

Peder Lamms strid med Böglobbyn

Nu har antikpojken Peder Lamm gjort bort sig ganska ordentligt.
Peder, Peder, att du inte lärt dig? Om man är en någorlunda offentlig person ska man aldrig, aldrig skriva brev i affekt till någon/några andra i offentligheten. Det är nämligen regel på kvällstidningarna att få fatt i brevet, slå upp det stort och skriva skruvade rubriker till.
I det här fallet med all rätt. Utdragen ur ditt brev till Böglobbyn-redaktionen är häpnadsväckande.
Jag undrar vad Olle Palmlöf skulle säga om jag gick ut och kallade honom pedofil eller nekrofil, eller om jag antyder att han tänder på getter?
Ja, det skulle nog Olle Palmlöf inte tycka så mycket om. Även om han gissningsvis inte skulle bli så upprörd över det, om det inte fanns något spår av sanning i anklagelsen vill säga. Men det avslöjar ganska mycket om dig, Peder Lamm, om hur du ser på homosexuella. (kille-kille, kille-get, kille-lik = lika illa).
Att bli utmålad som homosexuell är inte den bild jag arbetar för.
Inte? Det kan man ju annars tro, med rosa kavajer och lila-randiga skjortor och välslickad Tintinfrisyr och förkärlek för vackra ting och användandet av ord som...
Skämt åsido, vad programmet faktiskt gjorde var att "utmåla" din röst som något fjollig. Det kan du mycket väl bli sur över om du vill, men det är knappast anledning att riva upp mark för. Och absolut ingen anledning till att förolämpa en hel hög människor genom att tydligt deklarera att du inte vill ha någonting att göra med dem.
Okej, Peder, du har sagt ditt. Du har skrikit för full hals att du är hetero, du har tydligt berättat om din syn på homosexualitet. Fine. Kanske förväxlade redaktionen överklass-snobb-fjolligheten med bögfjolligheten. Det är lätt hänt.
Jag skulle då mycket hellre bli "beskylld" för att vara gay än för att vara en homofobisk överklass-snobb.
Men jag antar att det är en av många skillnader mellan dig och mig, Peder Lamm.

Andra bloggar om: , ,

11 kommentarer:

Sara Ödmark sa...

Oj! Tackar och bockar och bugar så mycket. Det var snällt sagt.

Anonym sa...

Jag tänkte också skriva nåt sånt där sliskigt men Simon hann visst före.
Du är jävligt skarp Sara, verkligen.

Sara Ödmark sa...

Åh! Nu blir jag väldigt, väldigt glad.

Anonym sa...

Var först lite tveksam om hur denna Peder Lamm ser ut men när jag läste beskrivningen med fjollig röst, rosa kavaj och tintinfrilla var det klockrent att jag tänkte på rätt person. bra inlägg!

Mattias sa...

"Att bli utmålad som homosexuell är inte den bild jag arbetar för.
Inte? Det kan man ju annars tro, med rosa kavajer och lila-randiga skjortor och välslickad Tintinfrisyr och förkärlek för vackra ting och användandet av ord som..."

hahahah - underbart! :D

AnnCharlott sa...

Hm, jag som alltid trott att Peder Lamm var bekväm i sin lite fjolliga (f´låt f´låt) framtoning. Men tydligen inte.

Sara Ödmark sa...

anncharlott: Ja, jag blev också så förvånad. Han verkar ju inte alls vara nån machotyp som värnar om sin hetero-manlighet.
Men där ser man.

jörgen sa...

Undrar vem som ligger inne med mest och flest fördomar? Är man per automatik bög, om man är klädd på ett speciellt sätt..om man pratar på ett speciellt sätt??

jörgen sa...

Undrar vem som ligger inne med flest fördomar? Är man per automatik bög, om man klär sig på ett speciellt sätt, eller pratar på ett speciellt sätt?

Sara Ödmark sa...

jörgen: självklart inte. Det har jag heller aldrig påstått. (Det var inte heller Peder Lamms sexualitet som programmet tog upp, utan "fjolligheten" i hans röst. Vilket, som dom också påpekade, inte behöver ha nåt med läggning att göra.)
Däremot blev jag förvånad över att Peder Lamm upprördes så mycket över att förekomma i böglobbyn, och att han skrev att "bli utmålad som homosexuell är inte den bild jag arbetar för". Det med tanke på att, som jag skrivit tidigare, han inte verkar vara en person som värnar om att utmåla sig själv som särskilt macho, eller stereotypt manlig.
Peder Lamms sexuella läggning har jag ärligt talat över huvud taget aldrig funderat över. Jag skulle inte blivit förvånad om han varit bög, men är lika likgiltig över att han är straight. Det var inte det saken gällde.

Anonym sa...

Jag kommenterar inlägget lite sent, men kände att jag måste. Googlade efter information om Peder Lamm och hittade hit.

Jag förstår faktiskt hans ilska mot programmet. Det var ju ren mobbning. I grundskolan är det vanligt att man retar och påstår saker om andra barn som ser ut, talar eller går, på ett visst sätt. Han man ljus röst som kille i högstadiet kan man lida ett helvete pga mobbning. Då blir man knappast kallad "bögen" av personer som vill vara snälla.

Mobbning skall inte TV syssla med. Synd att du också hakade på mobbningen.

Att Peder sade: Jag undrar vad Olle Palmlöf skulle säga om jag gick ut och kallade honom pedofil eller nekrofil, eller om jag antyder att han tänder på getter? förstår jag. Han var arg, och han kunde ju inte ha sagt "heterosexuell" eftersom det är vanligast, eller "homosexuell" eftersom programmet ju gick ut på det. Han ville alltså ta till med fantasibeskyllningar för något som man skulle kunna ta illa upp av. Han jämställde givetvis inte läggningarna på något sätt.

Vad Peder Lamm har för sexualitet har helt enkelt inte TV något med att göra. Inte du eller jag heller. Punkt.