fredag, februari 02, 2007

Golden sitcoms

Det var roligt att lista talkshowvärldens kungar och drottningar, och med tanke på att jag klagat på dåliga sitcoms tidigare så kanske jag ska lista vad jag menar med bra sitcoms. Här kommer tio goda exempel: (Haka inte upp dig för mycket på ordningen, jag hade ursvårt att rangordna och slumpade nästan ut dem, förutom nr 1.)

1. Vänner. Det är helt omöjligt att sätta någon annan serie först om jag ska vara ärlig mot mig själv. Den kanske inte är creddigast, men ligger närmast mitt hjärta.

2. Seinfeld - ligger rätt långt ifrån mitt hjärta faktiskt, de här karaktärerna är inga jag engagerar mig i eller känner särskilt starkt för. Men serien förtjänar ändå en framskjuten placering på grund av nytänk och ett genialt manusunderlag.

3. Will & Grace. En sitcom jag har sett alldeles för lite av av nån underlig anledning. Karaktärerna är underbara, skämten är pigga och det är bögerier på hög nivå. Vad mer kan man önska sig?

4. Fawlty Towers. Egentligen min pappas favorit mer än min, men jag börjar kapitulera inför det faktum att det nog är en av världens mest klassiska fars-sitcoms. (Fars som i springa-i-dörrar-fars, inte pappas). Och John Cleese är ju en hjälte.

5. Spin City. Jag hängde med rätt länge i denna mystrevliga serie. Allt är Michael J Fox förtjänst, Charlie Sheen försökte så gott han kunde men han hade en otacksam uppgift. Michael är kungen.

6. Frasier. Åh, Frasier. Eller åh, Niles kanske jag ska säga. Niles Crane är väl ändå underbar. Niles och Daphne.

7. The Vicar of Dibley .
Kanske förvånande att det kvalar in på listan, men jag avgudar verkligen Dawn French. Hon är fantastisk. Och hur kan man annat än älska Emma Chambers?

8. South Park. Faller inte till 100% inom ramarna för vad en sitcom är, men de här galningarna måste ju också få vara med. Har väl tröttnat lite på formatet nu men Parker/Stone får gärna komma med på alla listor i hela världen efter kultrullen Team America.

9. The Simpsons. Lång och trogen tjänst. Ibland briljant, ibland bara trist. Men lägstanivån är ändå rätt hög, även om jag är ännu tröttare på det här animerade gänget.

10. Dharma & Greg. Charmigt, urflippat och skönt. Hippiefamilj möter Yuppiefamilj kan aldrig bli fel.

Svenska sitcoms har jag helt lämnat utanför listan, mest för att det känns som att blanda äpplen och päron. Men visst finns det några att nämna där också: Svensson, Svensson, Pistvakt och kanske Pappas flicka också.
Klassiska sitcoms (såna som kunde ligga på listan, men jag är rädd att de skulle hamna där enbart av nostalgiska skäl och inte så mycket för kvalitetens skull): Batman, The Wonder Years, Cheers, Alf, The Cosby Show, The Golden Girls och Family Ties.
Andra sitcoms som jag tittat på under årens lopp: The Nanny, Wings, Sabrina, Mad About You, Caroline in the City, Huset Fullt, Roseanne, Fleksnes fataliteter och Fresh Prince in Bel-Air.

Vilka har jag glömt?

(Tidigare har jag listat sånt som mitt livs största TV-händelser, lite skön livemusik och irriterande kö-fenomen.)
Alla foton utom The Vicar of Dibley är tagna av Alan Light.

Andra bloggar om: , ,

12 kommentarer:

Fredrik Westerlund sa...

Vänner ligger mig också mycket varmt om hjärtat, men creddigt är det sannerligen inte: Hn jag delar lägenhet med mobbar mig för att titta på skräp klockan 19:00 varje dag...

Sitcoms du glömt eller "glömt": The Office och Extras!

Sara Ödmark sa...

freddi: Stå på dig! Det gäller att kunna erkänna att man gillar det man gillar, även om det inte är det "hetaste" just nu! Jag håller på dig.

Angående Office och Extras... Jag avgudar Ricky Gervais - verkligen - men The Office har jag aldrig sett. Sad but true. När det kom var det för mycket skäms-realism för mig och jag lät helt enkelt bli att titta. Extras däremot skulle förmodligen passa mig bättre, och det jag sett av det har varit fantastiskt. Men jag har sett alldeles för lite för att ta med det på nån lista.
Så är sanningen!

Stefan Jansson sa...

Taxi var nog bäst. Seinfeld kommer tätt efter. Sen blir det Cheers och Vänner och Coupling.

Fredrik Westerlund sa...

saom: Jag lovar att jag inte viker mig en tum! Jag har ett liknande (om än omvänt) problem med Seinfeld, som jag inte riktigt uppskattar även om jag kan tycka att just manus är seriens styrka. Det känns inte i mig, bara. När jag berättar det för folk blir det ännu argare än om jag säger att jag -fortfarande!- gillar Vänner. Jag måste sluta umgås med creddiga typer, helt enkelt ;)

Du får ge Office och Extras en chans. Och har du inte sett Animals och Politics får du plocka upp dem också :)

Anonym sa...

Det är nästan, men bara nästan, att Will&Grace går om Vänner enligt min smak. Karen måste vara min favorit tätt följd av Grace.. Dem är galet roliga och jag skäms inte i fem sekunder när jag bänkar mig framför TV:n vid fyra dem vardagarna jag kan :D

Och nu var det visst dags igen! Woho!

A. sa...

Sit-coms. Äntligen ett ämne på en blogg som jag kan. Väntar fortfarande på kanalen som bara visar sit-coms...

Men du har glömt en av de bästa. Eller med ett par av de bästa karaktärerna i alla fall. The 70's Show. Farsan, Red är världsklass. Och sen så Off Centre som gick på femman ett tag.

Kommentar om The Office så kanske jag är en av få men tycker den amerikanska med Steve Carell är bättre än Gervais orginal..

Kul blogg. Jag lär komma tillbaka!

Sara Ödmark sa...

a: Jag slötittar på The 70's show i bland, men jag tycker inte det håller måttet för att ta sig in på topp tio. Jag gillar hon den rödhåriga, men Kutcher har väl aldrig varit en favorit. Mamman är för övrigt skön också, men bättre som Phoebes brors fru i Vänner. :)

Apropå sitcomkanal så kör ju TV4komedi rätt många sköna klassiker nu.

Ankan sa...

King of Queens!

Caroline Hainer sa...

Räknas Arrested Development som en sitcom? I så fall: Arrested Development, kära du.

Anonym sa...

Fawlty Towers är min favorit bland dessa. Dharma och Greg är också en skön serie. Dessutom så gillar jag Simpsons, trots min ålder. :-|

Anonym sa...

Parker Lewis Can't Lose

Kvalitets TV.

Anonym sa...

Liten fråga: Wonder Years var väl knappast en sitcom?