onsdag, februari 07, 2007

Gör om, gör rätt

Vi lever i en makeover-värld, där allt ska göras om, putsas upp och omdekoreras. Det var nåt som dramatikern Staffan Göthe pratade en del om när vi sågs i samband med premiären av hans nyskrivna pjäs.
Jag kan konstatera att makeovertrenden håller i sig även i TV-rutan. Boomen som kom har stabiliserat sig och "gör-om"-programmen känns fler än nånsin. Allt ska göras om, ditt utseende, ditt hem, din bil, din livsstil, din trädgård, ditt husdjur, ditt sexliv.
Jag erkänner med detsamma: Jag är en sucker för makeover-program. (Vissa makeover-program). Jag älskar att se före- och efterbilder, förvånade och glädjechockade ansikten och gärna lite tårar också.
Mina favoriter är inredningsprogrammen. Även på fixa-människan-programmen tittar jag ofta, men ibland i ren skräck. Alla program är nämligen inte är lika snälla som "Gör om mig"-momentet i Gokväll. Vi har ju "Extreme makeover", och det om möjligt snäppet värre "The Swan". Fascinerande, men skrämmande. Som att se groteska dockor ihopmonteras på löpande band.
Anyway. Vilket av inredningsprogrammen är din favorit?

Bästa makeover-programmet?
Sommartorpet, SVT
Roomservice, kanal5
Sambo, TV4plus
Extreme Home Makeover, TV3
Bygglov, TV4
Nya rum, SVT
Äntligen hemma, TV4
Debbie Travis facelift, kanal5
Från koja till slott, TV3
Homestyling, kanal5Är du mer nyfiken på fenomenet diskuteras det i boken "Makeovermani" av Thomas Johansson, professor i socialpsykologi.

Andra bloggar om: , , ,

8 kommentarer:

Jessica sa...

Jag är så tråkig att jag tycker bäst om Äntligen Hemma. De som visas på TV3 har jag inte sett, så det är lite svårt att tycka till om dem.

Men ÄH har ett litet bredare program där det visas saker som man även kan göra med barnen. Det gillar jag.

Sen ser jag göra Extrem Makeover, då det ofta blir stora skillnader. Men jag förfasas också ibland att de alltid strävar åt att släta ut totalt, och inte spara nått som kan ge personen karaktär.

Anonym sa...

Extreme Home Makeover ger mig blandade känslor. Fastän det är så amerikanskt att man spyr så kan jag inte låta bli att gråta en skvätt oxå !

Anonym sa...

oj, va svårt, jag vill rösta på flera: roomservice, bygglov och från koja till slott! sedan fanns det ett "gör om program" som hette monster house, eller något liknande, som jag gillade...

Sara Ödmark sa...

anna: Haha, Monster House ja. Det var lite extremt det med. Det finns fler "gör om" program som inte går att rösta på, jag tog de som kändes störst. Till exempel så gick det ju nåt för ett tag sen som jag inte kom ihåg vad det hette men som gick ut på att tre inredare tävlade om att få göra om ett rum.

Anonym sa...

ja just ja, det kommer jag också ihåg, det gick vid lunchtid på femman om jag minns rätt, oj vilken tv-junkie man har varit, och nu ser man nästan ingenting, men det beror nog mest på omständigheterna ;)

Anonym sa...

Jag tycker att sommartorpet är mysigt :)

Anonym sa...

roomservice är min favorit, lätt! det är liksom lagom, jag är smått allergisk mot amerikanarnas sätt att trycka in folk i en utseendenorm och deras inredningsstil, som jag personligen tycker inte direktexisterar. Men det är ju jag. Roomservice går ju nu i repris på en alldeles perfekt tid, efter jobb innan träningen, och jag får massor med ideér hela tiden så jag tror min nästa bostad får bli kungliga slottet så jag har rum som räcker till allt jag vill göra ;)

Anonym sa...

Men blir ni inte sugna på att lägga upp era egna hem? För mig är det roligaste när jag kan lägga upp mina egna bilder och få hjälp med dem! Typ som wehega.com har det. Enkelt och lätt att hitta inspiration samt att inspirera andra!

/Alexandra