tisdag, februari 20, 2007

Sveriges motsvarighet till karnevalen i Rio

Brasilien i februari. Ett helt folk samlas på gator och torg, dansar, sjunger, festar. Karnevaler anordnas över hela landet, men den i Rio de Janeiro är en av världens mest kända och en av de största turistattraktionerna som finns. Karnevaltraditionen härstammar från att folket ska förbereda sig för fastan, äta upp sig ordentligt och göra slut på alla läckerheter som sedan kommer att vara förbjudna. Orden carne och vale betyder kött och farväl. Det är en lek i överflöd, en extravagant salut till livet och dess njutningar. Karnevalen pågår från lördag till tisdag, den så kallade fettisdagen.

Vad gör vi i Sverige vid samma tid, av samma symboliska värde? Vi äter en semla. Eller möjligen två, om vi vill busa till det. Så förbereder vi oss för fastan. Den svenska versionen av en galen, färgsprakande, allomfattande fest som varar i fyra dagar är alltså en vetebulle med grädde på. Detta tyckte min brasilianska svägerska var synnerligen lustigt när hon flyttade hit.

Vad säger det om våra länder, Fredrik Lindström?

(Foto från Rio: Felipe Ferreira)

Andra bloggar om: , ,

11 kommentarer:

Fredrik Westerlund sa...

En semla eller möjligen två? Jag äter aldrig färre än tre och förra året åt jag fem stycken. Mmm ^_^

r igg sa...

Sverige = "Landet lagom"

Nog för att semlor är goda... nog för att jag gärna busar till det med två, eller till och med tre. Karnevalen är lite häftigare, har alltid rest hem precis före karnevalen när jag har varit i Rio (inte för att äta semlor) men nån gång ska jag nog se den också. Får väl busa till det med en semla "off-season" då!

Sara Ödmark sa...

Jo, en kollega hade bakat semlor för nån vecka sen och hade med sig på jobbet, och då åt jag själv... tre. I och för sig var dom små, men ändå. Och idag blir det fler. :)

r igg sa...

På franska heter förresten fettisdag Mardi Gras, därifrån har New Orleans sin Mardi Gras festival.

Fredrik Westerlund sa...

Oh, vilken upplysning, tack! Fettisdagen är alltså snarare Sveriges motsvarighet till New Orleans Mardi Gras, än till karnevalen i Rio? Likheterna är fortfarande få, men jag känner mig upplyst ^_^

Fredrik Westerlund sa...

Semmelcount: 2

Fredrik Westerlund sa...

Semmelcount: 4

Sara Ödmark sa...

Herregud freddi, du leder. Jag har bara ätit en idag. Fast totalt i år är det väl 5 kanske.

Fredrik Westerlund sa...

Semmelcount: 5

Men den sista gick så tungt att få ner att jag ger mig nu.

Anonym sa...

Fettisdag, Mardi gras eller karneval spelar ingen roll för mig. Jag skulle äta en semla med dig närsomhellst.
Hej då!

loppispoppis sa...

jag är nog uppe i tre i år.

Hade lite hål i huvudet när jag köpte en av dem, köpte den på kondis, gick sedan in på ica och handlade med den i en papppåse, en likadan som de packar ica's semlor i faktiskt. Och ställde upp den på bandet. Så jag höll på att få betala två gånger för den, men kassörskan blev förundrad för de hade då inte börjat med semlor ännu på mitt ica. :)

Tack för titten på min blogg, välkommen tillbaka!