fredag, februari 09, 2007

Knark uppstoppat i muttan

Det här ur Dagens Media är ju jätteroligt. Och intresseväckande. Vilka ord får man egentligen använda i en dagstidning? Och vad får man kalla det kvinnliga könsorganet?

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har hört att man ska använda ordet snippa..

Sara Ödmark sa...

Jag gillar ordet snippa. Det använder mina vänner som har barn inför barnen, och det känns som rätt jämförbart med snopp.
Fast inte i det här fallet. En snippa får inte en massa knark uppkört i sig. Ordet är för oskyldigt, för småflicksaktigt. Dubbelmoral kanske, men så skulle jag tänka om jag var rubriksättare.
Mutta skulle jag inte använda, helt enkelt för att jag inte skulle komma på tanken. Det är inte ett ord jag använder eller som jag hör i min omgivning. Men i Östergötland är det kanske det ord som gäller, vad vet jag?
Vagina känns uteslutet, alldeles för kliniskt om man vill, som dom verkar vilja, hålla en folkligare ton och ett mer avslappnat tilltal.
Vad återstår då? "Könsorganet" är neutralt men lite långt i en rubrik. Kanske bara "könet"?
Eller "underlivet". Det hade nog varit det säkraste alternativet. Men då hade dom å andra sidan inte fått en massa spännande reaktioner och lite nyttig läsarkontakt.

Fred sa...

Jag tycker det är helt ok att använda ordet mutta, jag lägger ingen negativ värdering i det. Dessutom är det väl ingen som tvekar om vilket kroppsdel man syftar på. Skrattade dock ordentligt när jag satt på bussen och fick syn på rubriken, men mest för att den var så oväntad.

Sara Ödmark sa...

Jag vet inte om jag lägger nån negativ värdering i det heller, det är mer att jag aldrig hör det. Eller lite negativt kanske? Fast mest gammaldags. Eller buskis? Det är nog dialektalt. Jag minns vagt den lilla visan av Hasse Alfredsson, när han sjunger om nån släkting som super i smyg och som hängde i taket med sin lilla butelj "så att man kunde se hennesmutta" vilket ju kan tolkas lite olika när det sjungs.

Anonym sa...

Jag skulle nog oxå valt att använda underliv om jag var rubriksättare..

r igg sa...

Faktiskt en riktigt kul diskussion. Undrar om Östgötarna rasar mera nu när redaktionschefen har uttalat sig i Dagens Media och rabblat några synonymer? Kan inte heller minnas när jag hörde ordet mutta senast men kunde ändå placera det direkt. Söker man mutta på Wikipedia omdirigeras man till slida och det är ju kanske mer neutralt, lite biologilektion över det.

Sara Ödmark sa...

Apropå slida så minns jag ett gott skratt framför text-tv en gång när jag läste tv-tablån. Det var när Reuter&Skoog gick, och de hade mystiska underrubriker på sina avsnitt. I alla fall så stod det nåt sånt här: "10.30 Repris Reuter&Skoog - lesbisk hemslöjd" och under det "11.00 Program från UR: Gör din egen näverslida." Det tyckte jag var kul.

Anonym sa...

Apropå snippa - mina barn är så pass stora så det fanns liksom inte när dom var små. Jag lärde dom att säga sköte. Det funkar skitbra...

Och apropå vad man får skriva i tidningen - man får absolut inte använda ordet "nyp" på ett sätt som kan dubbeltolkas.... :)

Sara Ödmark sa...

Sköte ja. Det funkar ju också. Fast kanske inte ihop med knark det heller. Jag tycker sköte är så naturromantiskt på nåt vis. Det är moder svea eller jordgudinnor eller fru fortuna som har saker i sitt sköte.
(Eller som den där entusiasten som utbrast på en julafton nånstans: Nu ska det bli spännande att se vad tomten har i sitt sköte!)

Anonym sa...

Ja, jag hajjade till av rubriken när jag läste Extra på bussen, speciellt som texten i sig var ganska neutral med "underlivet". Men det är ändå tv3 som leder i ämnet talspråk med denna nyhet: http://img170.imageshack.us/img170/4878/1921bo8.jpg