torsdag, februari 15, 2007

Sex och handikapp

Angående det här och det faktum att nästan 76 procent av Aftonbladets läsare tycker att handikappade ska tillåtas köpa sex.
Den CP-skadade komikern Jesper Odelberg kommenterade det där en gång. Han sa: "Man har inte rätt till sex. Man har rätt till sin egen sexualitet, men man har aldrig rätt till sex."
Visst är det en viktig diskussion, visst är det en komplex fråga, visst kan man se det ur olikas perspektiv. Men vi kan inte glömma bort att om vissa ska ha rätt till sex innebär det att andra ska ha skyldighet att ge sex. Är det det vi vill?
Och var går gränsen? Vem ska ha rätt till vad?

Andra bloggar om: , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Det är riktigt att man inte har någon rätt till sex. Ingen har rätt till sex. Sex är en förhandlingsfråga. Alltid.

I detta fall rör förhandlingen bara ett pris: vill den prostituerade befatta sig med en handikappad nämner hon sitt pris, och förhandlingen är avslutad. Någon skyldighet att sälja sex har nämligen inte en prostituerad; hon kan vägra.

Svårare än så var det alltså inte. Den rättighet det talas om är rätten till förhandling om att köpa sex, eller annorlunda uttryckt: att inte betraktas som kriminell för att man söker sexuella tjänster.

Kent Brockman sa...

Man kan dessutom inte bara ge vissa rättigheter. Kravet skulle vara att släppa all prostitution fri, om man nu vill det.

Sara Ödmark sa...

blogge: Jag är inte säker på att det är det det talas om. Visst är det det som är grundfrågan: Ska det vara lagligt att köpa sexuella tjänster? För mig känns det självklart att om det ska vara lagligt för handikappade, ska det vara det för alla andra också. Det går inte att göra nån åtskillnad där. (precis som kent skriver).
Men som jag förstår det så handlar en del av den här diskussionen om undantag. Aftonbladets webfråga löd "Ska handikappade tillåtas köpa sex" som om det skulle vara nåt specialfall.
En annan del av diskussionen är ju att OM det skulle bli lagligt, skulle då till exempel kommuner vara skyldiga att tillhandahålla prostituerade till de funktionshindrade som inte kan söka upp såna själva?
Det känns som om diskussionen rört sig en bit bort från grundfrågan.

Sara Ödmark sa...

Vad jag menar är kanske att debatterna om prostitution och sexhjälp för handikappade blandas ihop på ett lite märkligt sätt. Även handikappade har rätt till sexualitet - och bör få hjälp med diverse sexhjälpmedel om de så önskar. Men en människa är inget sexhjälpmedel.
Kommer man in på såna tankar, ja då är det debatten om prostitution i allmänhet som ska tas.
Det går inte att diskutera "prostituerade för handikappade" som någon enskild fråga.

Anonym sa...

Jag är iofs inte handikappad, men vore jag det tror jag att jag skulle känna mig kränkt om någon föreslog att jag bara för att jag vore handikappad skulle gå till en prostituerad för att få ha sex...

Sara Ödmark sa...

mymlan: Jag håller med. Jag tänkte också på det där uttalandet i artikeln, om att en hora var ett ganska dåligt substitut för en tonårspojkes längtan efter naken närhet. Det ligger det nog rätt mycket i.

Anonym sa...

Förjävligt, handikappade har inte mer rätt till sex än vem som helst.

Anonym sa...

Grundproblemet är att sex fortfarande ses som något fult och smutsigt, och något man enbart ska syssla med som gift. Sanningen är en annan sexualiteten är en drift, take it or leave it! Och ska vi legalisera så ska det gälla för alla och inte vara en ytterligare stigmatisering av oss funktionshindrade.

Johan sa...

vad skön Blogge bloggelito är och så mitt i prick dessutom:
Sex är en förhandlingsfråga. Alltid.

Om man förbjuder förhandlingen vad har vi då? inget vackert det är ett som är säkert