måndag, februari 12, 2007

Orden i mitt liv

Något som snurrat runt rätt länge i bloggosfären är en "visa mig dina ord och jag ska säga dig vem du är"-utmaning. Det går ut på att man ska lista de ord man lagt till i sin mobils ordbok, för att de kanske säger nåt om hur man är som person. Senast hittade jag en lista hos Åsiktstorped-Micke som stoltserar med 128 tillagda ord.
Jag bestämde mig för att gräva lite i mitt eget mobil-språkbruk. Jag hade 558 ord. Jag vet inte om det betyder att jag smsar väldigt mycket, att jag använder ett väldigt ovanligt språk eller att min telefon har ett väldigt dåligt ordförråd. (Eller så betyder det helt enkelt att min telefon är gammal och välanvänd och det är dags att köpa en ny.) Jag ska inte tråka ut er med hela listan, men här kommer en del av orden:

ababoa, absinth, babianfamilj, bäckstage, baddräktsbilderna, bakis, bakissällskap, ackreditering, banga, barbie, barnvänlig, barrunda, bekantingar, cevapcici, aikidogradering, chokladmuffin, blåtira, cocktail, bodaborg, coffee, boliner, brädspel, ariskor, brunetter, attans, åxå, darling, färser, favvococktail, feststass, efterrätt, fikakungen, flanellograf, flanerar, enbensstativ, dödstrött, fniss, dunderkur, euskefeurat, glömsking, glupska, hockeyderby, inkasso-grejen, hora, goskatt, hottie, gråtfärdig, gratisbiljetter, grillparty, guacamole, gullpojk, lammkött, kantareller, kladdkaka, klumpfirning, knasisar, kvaddade, kvällsmysa, oanständigheter, nattsuddarna, mognadsmässigt, mysbyxor, mysfika, sändningsstressa, partajare, semmelhjälp, reportageresa, persepolis, sexrasist, singelbrudar, pimpen, slisksångare, skinnväst, snofsa, splittersår, synkat, tajming, världsomvälvande, vilseledd, uppsnofsning, zidane, yogamatta, woops, yster.

Själv tyckte jag det var ganska intressant, många minnen kom till liv. Kvaddade och splittersår kommer till exempel från en bilolycka förra året. Flanellograf är ett härligt ord som inte används så ofta numer, hur länge sen var det man hörde nåt om euskefeurat och vad är egentligen en klumpfirning, ababoa eller sexrasist? Ha! Jag vet.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Känner mig plötsligt hopplöst ute som inte har ett enda ord i min...
Jag skriver mina sms bokstav för bokstav, tycker det är skitirriterande att använda det där andra, där ord hoppar upp som man inte vill ha... :)

Fredrik Westerlund sa...

Ababoa?

Ariskor? Snyggt att det följs av brunetter.

Euskefeurat sjöng jag på så sent som igår, de ligger alltid nära hjärtat hos den som har anknytning till Piteälven.

Glömsking är hur gullit som helst.

Min telefon är nästan alldeles ny och jag har därför inte hunnit samla på mig tillräckligt många ord för att det ska motivera att eget inlägg. Jag parasitbloggar lite här istället:

Babel, blogg, Connecta, Astoria, fitta, flata, DN, Fora, Ichiro, hångel, hångla, hånglade, hånglat, Hannah, Geisha, hierta, glögg, hora, latte, lulz, mående, noes, schyst, perla, shoppa, poker, popcorn, superlativ, Stureplan, sux, våndor, venne, worries.

Sara Ödmark sa...

Okej, det kanske krävs en förklaring på vissa ord då... Ababoa kommer från den tecknade filmen Aladdin, där det finns ett replikskifte som lyder "Abobo? Ababoa!" Jag och min tonårsbästis Jennie älskade den filmen och det blev nån sorts intern grej av det. Om en av oss sa "abobo" måste den andra säga "ababoa" och vi började skriva under brev och liknande med dessa signaturer.
Ariskor är ett mycket märkligt ord som jag inte vet hur det hamnat där, men det måste ha nåt med "sexrasist" att göra. Det var en kollega för länge sen som förklarade att han var just sexrasist. Han såg sig själv som en väldigt fördomsfri och öppen person, förutom när det kom till kärlek och sex. Han kunde helt enkelt inte tända på någon som inte var av samma etnicitet som han själv.

Najsiga ord freddi! Schyst med fyra hångel-böjningar. :)

Fredrik Westerlund sa...

Ja, vad ska jag säga? Jag gillar att hångla. Lite oroande dock, att jag inte hade med presensformen "hånglar", men det kanske är för att det är så svårt att sms:a samtidigt som man hånglar.

Om jag ska förklara mina inte-lika-konstiga ord så är Connecta och Fora företag jag har att göra med, Astoria så klart en biograf, Ichiro min favorit bland basebollspelare och Geisha min katt.

"Ababoa" påminner mig om hur jag och min bästis Helena påbörjar varje konversation via telefon eller MSN: "I wish to speak with you know". Det kommer från den här briljanta Kids in the Hall-sketchen

kazarnowicz sa...

Saom: men bastukran då? Det finns inte med i listan :D

(Jag måste slå upp euskefeurat sen, inte minst uttalet)

Sara Ödmark sa...

micke: Bastukran, OMG att du kommer ihåg det! Haha, fast det var mer en engångshändelse och ett ord som inte letat sig in i mina vardagliga samtal och sms sen dess. :)

Anonym sa...

Jag tycker det här är störtkul. Men jag vet inte om det är jag eller min mobil som är knäppast, jag kan inte få fram mina ord. hur jag än gör. hur gör man? =)

Sara Ödmark sa...

sara: På min telefon (en sony ericsson) måste man skapa ett nytt sms och gå in under "mer". Där finns "mina ord". Jag läste nånstans att på vissa modeller måste man också gå in under "inmatningsalt."

Anonym sa...

Tack så mycket för informationen! blev lite orolig där ett tag:P

rigg sa...

Kul, ordet flanellograf stötte jag på i ett annat sammanhang i måndags, när vi diskuterade "utdöda" ord/saker.