onsdag, januari 31, 2007

Internet är fantastiskt

Tänk att YouTube blev så stort. Tänk att varannan kotte nu sitter hemma och snickrar ihop egna små videos att visa upp för världen. Har ni sett så många hyllningsfilmer det finns? Egenklippta små musikvideos dedikerade till en speciell artist eller skådis eller kärlekspar? Det finns hur många som helst. Oftast är de bara irriterande, eftersom de dyker upp när man själv söker efter orginalet. Vill jag ha en liveversion av Rascal Flatts I'm movin on så blir man ganska trött när man hittar den sjuttonde varianten av tonåring som klipper in truliga bilder på sig själv, och har skrivit rulltext som rullar över hela bilden.
Samtidigt är det självklart intressant. Ta till exempel filmen Brokeback Mountain. (Jag har tidigare skrivit om den här.) YouTube svämmar över av hyllningsfilmer till Jack och Ennis.
En sucker som jag är för bildmediet och berättartekniker så är det spännande att se vilka olika stämningar som kan skapas enbart med musik och klippning.
Samma bildmaterial - olika historier.
Signaturen Frog123 har till exempel publicerat 38 musikvideos enbart baserade på Brokeback mountain. 38 filmer baserade på samma material. Och Frog123 är långt ifrån ensam.
Varianterna sinar aldrig. Vissa sämre än andra, men gillar man att grotta ner sig i kärlekshistorien Jack och Ennis och se vilken låt man själv tycker passar dem bäst - ja då har man sysselsättning ett tag.

Inga kommentarer: